Радослав Николов - "Джани" (род. 1954)

Радослав Николов - "Джани" (род. 1954)

1.1.2012 г. 0:00:00

Пловдивчанинът Радослав Николов - Джани е първият българин, записан в Книгата на рекордите "Гинес". През 1984 година вариететният артист смайва света с уникалния си дрибъл. Изминава 18,1 километра, жонглирайки футболна топка с крака. Три години по-късно, през 87-а футболния феномен подобрява собствения си световен рекорд. Този път не изпуска кълбото цели 32 километра.

52-годишният Джани е легенда на родното вариете. За 25 години успява да наложи простото разцъкване на топка като висш цирков жанр. Делил е една сцена с всички известни артисти и певци на България. А от континентите не е стъпвал единствено в Австралия.

Кариерат му започва каро футболист в "граничар" Свиленград, по-късно в пловдивския "Ботев". На 23 години обаче чупи крак, което слага край на футболната му кариера.

Репшава да приложи уменията си в други поприще и така попада на сцената.
Първото му участие е в програмата на хотел "Кубан". Жонглира с три топки с ръце, крака и глава едновременно. Днес прави същия номер, но топките вече са 5.

Наскоро направено проучване дказва, че е единственият в света, който умее това.Той е и първият, който показва дриблирането с топка във вариете.

Рекордите:

  • През 84-та година прави 43 обиколки на стадион "Христо Ботев". Не изпусна подскачащото кълбо цели 18 километра и 100 метра. А представителите на "Гинес" замерват, че е изминал дистанцията за 2 часа, 57 минути и 3 секунди, като съм ударил топката 18 000 пъти.
    През 87-ма година подобрява собствения си рекорд. Дриблира 31.5 километра.

 

  • Голямото световно признание идва на Световния шампионат по жонглиране в Англия (96 г.). Там изминава 20 км с 29 940 докосвания на коженото кълбо. Тогава британския вестник "Ивнинг нюз" излиза с водещо заглавие: "Футболния магьосник Радослав Николов на върха на света". "Сън" пишат: "Българинът Джани счупи световния рекорд".

 

  • Джани става известен и с друго екстравагантно постижение. През 1991 г. той жонглира с топка на върха на пилона с осветление на стадион "Пловдив" под мотото "В името на футбола". Жонглира с топка на върха на 52-метров метален стълб, стъпил на 30-сантиметрова платформа без осигурителни въжета. Ритах така топката 10 минути, а публиката беше затаила дъх. Всички са толкова шокирани, че дори забравят да му ръкопляскат.

По материали от Интернет