Новини

Новини

Джазът си е у дома - за осми път "Пловдивски джаз вечери"

Джазът си е у дома - за осми път "Пловдивски джаз вечери"

24.10.2012 г. 6:22:41
Осмото издание на международния фестивал Пловдивски джаз вечери ще се проведе от 25 до 27 октомври в Драматичен театър-Пловдив. В него ще участва носителят на „Грами” саксофонистът Бил Еванс, който е работил с Майлс Дейвис, Хърби Хенкок и Мик Джагър. Концертът му в Пловдив е между други два в Берлин и Виена.
Откриването на джаз-срещите е утре с "8-звездния проект" на Теодосий Спасов, който ще бъде на сцената с още седем музиканти, между които певицата Йълдъз Ибрахимова, виртуозният пианист Марио Станчев, който пристига от Франция, дойенът Симеон Щерев- Банана - флейта, Огнян Видев - китара.

Авторска музика и джаз стандарти в неравноделен такт ще чуем в проекта на китаристите Веселин Койчев и италианеца Рикардо Киарион, с участието на Христо Йоцов- ударни и Димитър Карамафилов-контрабас. В „Джаз вечеритге..." участва и модерната джаз формация Михаил Йосифов секстет с актив на наша и международна джаз сцена.

За първи път в България гостуват арменските музиканти от Малхас Джаз Бенд, които изпълняват класически джаз с характерни за арменската музика мотиви. От балканските групи за феста в Пловдив са поканени македонските музиканти от „Сетстат”, които включват в изпълненията си народни ритми и мотиви.

Организатор на Пловдивски джаз вечери е община Пловдив и е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г.

Радио Пловдив
На този ден е роден Гоце Делчев (1872-1903)
“Аз възприемам света като място за културно съревнование между народите”
Днес е Денят на прегръдката
Светът днес отбелязва Деня на прегръдката
ПЕТЛЬОВДЕН
ПЕТЛЬОВДЕН
20.1.2020 г. 9:00:00
Обредна трапеза: сварен цял петел, обредни краваи (или пита).
Днес е Атанасовден
Днес е Атанасовден
18.1.2020 г. 8:00:00
Aтанасовден се почита като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.
Днес е АНТОНОВДЕН
Днес е АНТОНОВДЕН
17.1.2020 г. 9:00:00
Именници: Антон (означава "безценен" на латински), Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, Андон.
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
16.1.2020 г. 9:00:00
Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника.
Света мъченица Татяна
Именници: Татяна, Таня
ДНЕС Е БАБИНДЕН
ДНЕС Е БАБИНДЕН
8.1.2020 г. 9:00:00
Празник, посветен на бабите-акушерки, родилките и здравето на децата. Съдържа 3 основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословии, намазване на децата с ...
На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като <...
Днес е БОГОЯВЛЕНИЕ / ЙОРДАНОВДЕН
Именници: Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка. \r\n