Новини

Новини

 Национална конференция на Председателите на Общински съвети и Кметовете на Общини в Република България

Национална конференция на Председателите на Общински съвети и Кметовете на Общини в Република България

18.1.2007 г. 14:57:49
Национална конференция на Председателите на Общински съвети
и Кметовете на Общини в Република България
„Европейският съюз и българските местни власти –
конвергенция и партньорство”
19-20 Януари’ 2007 год.
„НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ”, гр. Пловдив


Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети в Република България (НАДПОС-РБ) провежда за трета поредна година национална конференция. За 2007 год. форумът е на тема: "ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕСТНИ ВЛАСТИ – КОНВЕРГЕНЦИЯ И ПАРТНЬОРСТВО”, 19-20 Януари’ 2007 год., “НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ”, гр. Пловдив. Конференцията се явява първият знаков национален форум на местната власт в България след приемането ни в Европейския съюз и събира на едно място над 200 Председатели на Общински съвети и Кметове на Общини в Република България.

Форумът се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в Република България, Националното сдружение на общините в Република България, Инициатива местно самоуправление на Американската агенция за международно развитие, Фондацията за реформа в местното самоуправление и Болкан асист. Ще вземат участие представители и експерти от 40-то НС, Министерски съвет и водещи НПО с компетенции в местното самоуправление. Научната подкрепа за провеждането на конференцията оказват Университета за национално и световно стопанство - гр. София и Стопанска академия “Д.А.Ценов” – гр. Свищов. Финансова подкрепа за конференцията е осигурена от Американската агенция за международно развитие и „Общинска банка” АД.

В конференцията ще вземат участие Д-р Иван Чомаков – Кмет на Община Пловдив, Г-н Ремзи Осман – Председател на Парламентарната комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство към 40-то Народно Събрание, Г-н Кирил Ананиев – Зам.-министър на финансите при Министерски съвет на Република България, Г-н Любомир Дацов – Зам.-министър на финансите при Министерски съвет на Република България, Г-н Ван дер Енк – заместник-ръководител на Представителството на ЕК в България, Инж. Тодор Петков – Областен управител на Област Пловдив, Д-р Красимир Мирев – Председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България, Г-н Емил Савов – Директор на програма ИМС на Американската агенция за международно сътрудничество и Г-н Иван Беловски – Изпълнителен директор на „Общинска банка” АД.

Четвъртата година от мандата на местната власт (2004-2007 год.) е първа година от пълноправното членство в Европейския съюз. В условията на мащабна нормативна конвергенция е наложително да се дебатира способността на законодателната уредба на общинската власт за ефективно самоуправление на местните общности чрез делегираните органи на властта. Взаимодействието между местната власт, областните администрации и ресорните министерства при усвояването на структурните фондове на ЕС изисква от Общинските съвети и общинските администрации работещи механизми за програмиране и проектно управление.
Целта на конференцията е да интегрира в средата на пълноправно членство в ЕС и конституционна реформа дебата за законодателни промени и управленски решения чрез развитие процесите на децентрализация на финансовите ресурси, отговорностите и правомощията за създаване на ефективна мрежа от институции на българската местна власт за партньорство с институциите на ЕС за постигане на конвергенция и растеж.

Основни моменти, които се поставят във фокуса на програмата на конференцията са:

➢ Управленско адаптиране на българската местна власт за административно функциониране в условията на пълноправно членство в ЕС.
➢ Развитие капацитета на местната власт за усвояване на структурни и кохезионния фондове.
➢ Местни избори’ 2007 – приоритети за промени в Закона за местните избори и Закона за местното самоуправление и местната администрация.
➢ Годишно програмиране на Общинските планове за развитие (2007-2013 год.), съгласно Закона за регионалното развитие.
➢ Въвеждане на системи за управление на контрол по функции и дейности в българските общини.

На конференцията ще се връчи и ежегодната награда на НАДПОС-РБ под патронажа на Министъра на финансите на РБългария доц. д-р Пламен Орешарски „Общински финансист на 2006 год.” (национален носител на наградата с трима подгласници) по конкурса НАДПОС-РБ „Иновационни практики в общинските финанси”. Наградата ще бъде връчена от г-н Кирил Ананиев - зам.-министъра на финансите на Република България и доц. д-р Андрей Захариев – председател на Управителния съвет на НАДПОС в РБ на Кметовете и финансовите директори на номинираните 4-ри общини. Конкурсът се провежда за трета поредна година.

Награда се присъжда за особен принос в утвърждаването на местното финансово управление и разпространението на добри практики сред останалите български общини. На предходните два конкурса (за 2004 и 2005 год.) отличените общини бяха Община Варна /два пъти носител на голямата награда/, Община Шумен и Община Велико Търново /категория големи общини/, Община Своге и Община Мездра /категория средни общини/ и Община Борово и Община Никопол /категория малки общини/. Общините, победители в конкурса ще бъдат обявени в рамките на церемонията по откриването на конференцията след 14,20 часа на 19-ти януари, 2007 год.
Чрез заключителен документ на конференцията ще се обобщят резултатите от форума и пленарните сесии. Информация за конференцията ще се публикува на интернет сайта на асоциацията - www.nadpos-bg.org.


Управителен съвет
НАДПОС-РБ

Честита Пролет!
Честита Пролет!
20.3.2019 г. 23:59:00
В 23 часа и 58 минути настъпи Астрономическата пролет.
20 март- Международен ден на франкофонията
Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 199...
Днес е роден немският гений Рудолф Дизел
Да си припомним трагичната съдба на на великия немец - Рудолф Дизел, който продаде патента си   15 декември 1899 година. Мюнхен, ул. "Lessingstrasse&rd...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
16.3.2019 г. 10:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.
Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив
През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по света.
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
10.3.2019 г. 8:00:00
Oбредна трапеза: баница, питка, млин със сирене, яйца, бяла халва с ядки, риба.
България отбелязва "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството"
България отбелязва днес "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството", обявен с решение на Министерския съвет на 13 февруари 2003 г. и отбелязан за първи път у нас...
Международният ден на жените се отбелязва днес
Днес в някои страни на света се отбелязва международният ден на жените. Празникът е свързан с първата масова проява на жени работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 година.На Втората международ...
Месни Заговезни
Месни Заговезни
3.3.2019 г. 11:00:00
На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости - т.е."заговяват от месо", затова празничната трапеза е само от месни ястия. В...
Днес е 3-ти март...
Днес е 3-ти март...
3.3.2019 г. 8:00:00
В Сан Стефано за граници на възстановената българска държава са определени границите на създадената през 1870 г. със султански ферман Българска екзархия. Договорът е подписан на 3 март 1878 г., к...