Новини

Новини

 Национална конференция на Председателите на Общински съвети и Кметовете на Общини в Република България

Национална конференция на Председателите на Общински съвети и Кметовете на Общини в Република България

18.1.2007 г. 14:57:49
Национална конференция на Председателите на Общински съвети
и Кметовете на Общини в Република България
„Европейският съюз и българските местни власти –
конвергенция и партньорство”
19-20 Януари’ 2007 год.
„НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ”, гр. Пловдив


Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети в Република България (НАДПОС-РБ) провежда за трета поредна година национална конференция. За 2007 год. форумът е на тема: "ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕСТНИ ВЛАСТИ – КОНВЕРГЕНЦИЯ И ПАРТНЬОРСТВО”, 19-20 Януари’ 2007 год., “НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ”, гр. Пловдив. Конференцията се явява първият знаков национален форум на местната власт в България след приемането ни в Европейския съюз и събира на едно място над 200 Председатели на Общински съвети и Кметове на Общини в Република България.

Форумът се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в Република България, Националното сдружение на общините в Република България, Инициатива местно самоуправление на Американската агенция за международно развитие, Фондацията за реформа в местното самоуправление и Болкан асист. Ще вземат участие представители и експерти от 40-то НС, Министерски съвет и водещи НПО с компетенции в местното самоуправление. Научната подкрепа за провеждането на конференцията оказват Университета за национално и световно стопанство - гр. София и Стопанска академия “Д.А.Ценов” – гр. Свищов. Финансова подкрепа за конференцията е осигурена от Американската агенция за международно развитие и „Общинска банка” АД.

В конференцията ще вземат участие Д-р Иван Чомаков – Кмет на Община Пловдив, Г-н Ремзи Осман – Председател на Парламентарната комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство към 40-то Народно Събрание, Г-н Кирил Ананиев – Зам.-министър на финансите при Министерски съвет на Република България, Г-н Любомир Дацов – Зам.-министър на финансите при Министерски съвет на Република България, Г-н Ван дер Енк – заместник-ръководител на Представителството на ЕК в България, Инж. Тодор Петков – Областен управител на Област Пловдив, Д-р Красимир Мирев – Председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България, Г-н Емил Савов – Директор на програма ИМС на Американската агенция за международно сътрудничество и Г-н Иван Беловски – Изпълнителен директор на „Общинска банка” АД.

Четвъртата година от мандата на местната власт (2004-2007 год.) е първа година от пълноправното членство в Европейския съюз. В условията на мащабна нормативна конвергенция е наложително да се дебатира способността на законодателната уредба на общинската власт за ефективно самоуправление на местните общности чрез делегираните органи на властта. Взаимодействието между местната власт, областните администрации и ресорните министерства при усвояването на структурните фондове на ЕС изисква от Общинските съвети и общинските администрации работещи механизми за програмиране и проектно управление.
Целта на конференцията е да интегрира в средата на пълноправно членство в ЕС и конституционна реформа дебата за законодателни промени и управленски решения чрез развитие процесите на децентрализация на финансовите ресурси, отговорностите и правомощията за създаване на ефективна мрежа от институции на българската местна власт за партньорство с институциите на ЕС за постигане на конвергенция и растеж.

Основни моменти, които се поставят във фокуса на програмата на конференцията са:

➢ Управленско адаптиране на българската местна власт за административно функциониране в условията на пълноправно членство в ЕС.
➢ Развитие капацитета на местната власт за усвояване на структурни и кохезионния фондове.
➢ Местни избори’ 2007 – приоритети за промени в Закона за местните избори и Закона за местното самоуправление и местната администрация.
➢ Годишно програмиране на Общинските планове за развитие (2007-2013 год.), съгласно Закона за регионалното развитие.
➢ Въвеждане на системи за управление на контрол по функции и дейности в българските общини.

На конференцията ще се връчи и ежегодната награда на НАДПОС-РБ под патронажа на Министъра на финансите на РБългария доц. д-р Пламен Орешарски „Общински финансист на 2006 год.” (национален носител на наградата с трима подгласници) по конкурса НАДПОС-РБ „Иновационни практики в общинските финанси”. Наградата ще бъде връчена от г-н Кирил Ананиев - зам.-министъра на финансите на Република България и доц. д-р Андрей Захариев – председател на Управителния съвет на НАДПОС в РБ на Кметовете и финансовите директори на номинираните 4-ри общини. Конкурсът се провежда за трета поредна година.

Награда се присъжда за особен принос в утвърждаването на местното финансово управление и разпространението на добри практики сред останалите български общини. На предходните два конкурса (за 2004 и 2005 год.) отличените общини бяха Община Варна /два пъти носител на голямата награда/, Община Шумен и Община Велико Търново /категория големи общини/, Община Своге и Община Мездра /категория средни общини/ и Община Борово и Община Никопол /категория малки общини/. Общините, победители в конкурса ще бъдат обявени в рамките на церемонията по откриването на конференцията след 14,20 часа на 19-ти януари, 2007 год.
Чрез заключителен документ на конференцията ще се обобщят резултатите от форума и пленарните сесии. Информация за конференцията ще се публикува на интернет сайта на асоциацията - www.nadpos-bg.org.


Управителен съвет
НАДПОС-РБ

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.