Новини

Новини

 Ингмар Бергман: Щастието е добро здраве и лоша памет. Легендарният шведски сценарист и кинорежисьор почина на 89 години

Ингмар Бергман: Щастието е добро здраве и лоша памет. Легендарният шведски сценарист и кинорежисьор почина на 89 години

30.7.2007 г. 17:45:20

Легендарният шведски сценарист и кинорежисьор Ингмар Бергман почина на 89 години в дома си на малкия остров Фарьо, летен курорт в Балтийско море, особено популярен сред политиците в Швеция.

Името му ще остане в историята на киното редом до най-големите гении на това изкуство - Федерико Фелини, Акира Куросава, Луис Бунюел, Микеланджело Антониони.

Кариерата на Бергман започва през 1942 г. в театъра, който остава негова голяма страст.

От 1943 г. работи в киното - първоначално като сценарист, а след това като режисьор. През 1945 г. решава, че най-добри изразни средства му предлага киното.

"Да правя филми за мен е инстинкт, необходимост, като да се храня, да пия или да обичам", казва той.

Киното за Бергман се превръща в религия

Първата му работа за седмото изкуство е сценария за филма "Ярост" (1945). Той му донася международно признание. В следващия филм, по който работи - "Криза" (1946), вече е сценарист и режисьор.

Творческото му наследство е огромно. По сцените на Швеция и по света е поставил над 70 спектакли по произведения на класическата и съвременна драматургия, реализирал е редица постановки за радиото и телевизията.

За 40 години (1946-1986) е заснел като режисьор 46 филма, основно по собствени сценарии.

Получава международен успех още през 50-те години на миналия век ("Усмивки от една лятна нощ", "Седмият печат", "Поляната с дивите ягоди"), но е признат за велик от съотечествениците си едва в края на живота си.

Спечелил е много фестивални отличия, включително Европейската филмова награда "Феликс" (1988) и "Палмата на палмите" на 50-ия юбилеен кинофестивал в Кан (1997).

Много от най-известните му филми ще останат в историята на киното като образци на съвършено владеене на режисьорското майсторство.

Такива са "Седмият печат" (1956), получил специална награда на журито в Кан, "Лице" (1958, отличен на фестивала във Венеция, 1959), "Причастие" (1962), "Персона" (1965), "Шепоти и викове" (1971).

Трилогията "Като в огледало" (1961, "Оскар" за чуждоезичен филм), "Зимна светлина" (1962) и "Мълчанието" (1963) е смятана от мнозина за връх в кариерата му.

През 70-те години излизат филмите "Сцени от един семеен живот" (1972) и "Есенна соната" (1977).

Наричан женски режисьор

той дава най-хубавите роли в кариерата на актриси като Брит Нилсон, Хариет Андершон, Ева Далбек, Ула Якобсон, Лив Улман.

През 1982 г., след продължителен престой в Германия заради проблеми с шведските данъчни власти, Бергман снима "Фани и Александър" (1982), който получава четири награди "Оскар".

След този филм той обявява, че е приключил с киното.

След пауза от 20 години обаче Бергман застава зад камерата и снима "Сарабанда" за шведската телевизия.

*********

семейството на лутериански пастор.

Получава строго възпитание, от което дълго се мъчи да се освободи. Детството си описва като "мъчително и сложно". То оставя следи във всичките му творби, които са преобладаващо за кризисни моменти.

През 1944 г. завършва факултета по литература и изкуства на Стокхолмския университет, след което започва да работи като театрален режисьор в Хелсингборг (1944), Гьотеборг (1946-1949) и Малмьо (1952-1958). От началото на 60-те години става режисьор в Стокхолмския кралски театър "Драматен", а в периода 1963-1966 е негов директор.

В киното дебютира като сценарист на филма "Hets" на реж. А. Шеберг през 1944 г.

Бергман е възприеман като един от

най-некомуникативните режисьори

в света на голямото кино.

Доброволното му отшелничество на Фарьо и редките му появявания в шведската столица са част от образа му на загадъчен, избухлив и непредсказуем гений.

На 80-годишна възраст той оправдава завръщането си в театъра и киното с думите: "Физически се уморих, но пък пустото любопитство не ме напуска."

След смъртта на последната си съпруга Бергман през 1995 г. още повече се изолира от околния свят. На остров Фарьо, който е декор на много от филмите му, за него се грижат личният му лекар, гувернантка и шофьор.

Ингмар Бергман се е женил пет пъти и има девет деца.

За живота си, че е "непоносим ад", а за щастието - че е добро здраве и лоша памет.

"Той рядко вижда и децата си", коментира едно от любимите му актриси и бивша спътница Лив Улман. Плод на неколкогодишната им връзка е дъщеря им Лин, която получи в Кан преди няколко години заедно с Улман почетна "Златна палма" за цялостното творчество на именития си баща.

Наградите са важни за тези, които се интересуват от успеха

каза още през 70-те години Бергман.

Верен на тази си мисъл, той почти винаги отказва в последния момент да участва в журита и дори да се появява при награждаване на филмите му.

"Мразя самолети, купища хора, скъпи костюми и светска суета," обяснява той. Животът му продължава да тече с книги на прочути философи и стари грамофонни плочи с класическа музика.

Дори когато млади кинематографисти от Стокхолм публично го обявиха за пълен монополист, който жестоко и цинично налага свои проекти и протежета, той отказа да коментира.

"Като млад панически се страхувах от смъртта, признава Бергман. Криех се в тоалетната и се молех тя да подмине нашия дом. По-късно се стрясках от ужас, че умирам аз или жената, която обичам. Едва днес се отървах от този страх".

Нетинфо. 

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.