Новини

Новини

 "Изложение, каквото не сме имали от десетилетие" –   Георги Първанов при откриването на  64-ия Международен технически панаир

"Изложение, каквото не сме имали от десетилетие" – Георги Първанов при откриването на 64-ия Международен технически панаир

29.9.2008 г. 18:03:36

Изложение, каквото не сме имали от десетилетие – така президентът на България Георги Първанов определи 64-ия Международен технически панаир в приветствието си към участниците в деловия форум. Той продължава от 29 септември до 04 октомври с участието на 3202 фирми от 45 държави. Журналисти от Италия, Франция, Германия и Русия пристигнаха в Пловдив специално, за да отразят работата на деловия форум за инвестиционни стоки и технологии, който е един от най-авторитетните в Югоизточна Европа.

«Експозициите на започналия днес 64-и Международен технически панаир показват, че в България се случват много добри неща, които рано или късно ще трябва да бъдат забелязани и от самите нас, и от нашите приятели», заяви президентът Георги Първанов, преди да пререже лентата на ЕСЕН 2008. Според него изложението демонстрира, че интегрирането на българската икономика в европейските бизнес структури дава забележителни резултати, макар и на първоначален етап.

Все повече търговци и инвеститори оценяват новите възможности за достъп до 600 милионния пазар на Европейския съюз чрез коопериране с български компании, налице са ясни и благоприятни условия за търговия и инвестиции в България и Югоизточна Европа, добави държавният глава.

«Радвам се, че имам възможността да открия Международния технически панаир в един от най-старите и динамично развиващи се бизнесцентрове в Югоизточна Европа – подчерта Георги Първанов. - Впечатлен съм от традиционно високия интерес, ръста на изложбените площи и новите възможности за контакти и реклама. Искам да отбележа с удоволствие, че този чудесен панаирен комплекс ни посреща обновен, с европейски вид.»

Президентът присъства и на откриването на италианското участие. Италия е страна партньор на Есенния панаир и се представя с 397 фирми. Убеден съм, че можем да си сътрудничим много добре в интерес на нашите две държави и на съседите ни, изтъкна в своето приветствие заместник-министърът на икономическото развитие на Италия Адолфо Урсо. Той нарече Международен панаир Пловдив «най-важният в Югоизточна Европа» и припомни, че у нас работят над 1000 италиански компании.

След това Георги Първанов, министрите на икономиката и на транспорта Петър Димитров и Петър Мутафчиев, депутати и посланици, разгледаха Автомобилния салон, където тази година са изложени над 250 модела, и палата 13, в която се представят най-големите български машиностроителни фирми. Обиколката на официалната делегация завърши в един от най-новите обекти на панаирния комплекс – Виенският павилион, изграден в стила на едноименната палата от Първото българско изложение.

«Впечатлен съм от мащабите и перфектната организация на Есенния панаир, от присъствието на толкова много фирми и висококачествени продукти. Това е най-мащабното изложение от десетилетие насам», коментира президентът Георги Първанов, след като разгледа част от експозициите.

Рекорден брой новости – 211, 46 от които световни, са представени на деловия форум за инвестиционни стоки и технологии. Ангажираните изложбени площи са с 12% повече в сравнение с миналата година. На тях компании лидери от цял свят показват най-новите продукти и услуги в областта на машиностроенето, строителството, химията, екологията и водните ресурси, енергетиката, електрониката и електротехниката, транспорта и автосервизното оборудване, информационните технологии, автомобилостроенето.

15 милиона лева са инвестициите за модернизиране на панаирния комплекс през тази година. Участниците в ЕСЕН 2008 бяха посрещнати с над 50 декара нови открити изложбени площи и много атракции. За първи път изложителите могат да ползват за представянето си най-модерната рекламна медия – три екрана, излъчващи по LED-технология. Първият в страната многоетажен покрит паркинг, който бе открит за старта на форума, побира 650 коли, а общо са осигурени 1500 места за паркиране.

Дебютната проява, организирана във Виенския павилион, е изложба. Тя включва 50 творби на известни художници и скулптори от прочутата пловдивска школа, чиито основатели са Златьо Бояджиев и Цанко Лавренов. До техните платна са подредени и картини на последователите им от средното и най-младото поколение пловдивски художници. Културното събитие, което се провежда за първи път в рамките на Международния технически панаир, има за цел да представи част от уникалното културно наследство на Пловдив пред участниците в ЕСЕН 2008 и очакваните близо 150 000 посетители.

Входните билети за изложението са по 6 лева. Ученици, пенсионери и инвалиди, както и групи над 20 души, ще плащат по 4 лева. С попълнени анкетни карти посетителите на Автомобилния салона ще участват в томбола за автомобил и екскурзия за двама в Гърция. Талоните се пускат в урни, разположени до централния вход на панаирния комплекс.

Fair.bg

Годишнина от смъртта на цар Петър
На този ден през 969 година умира цар Петър I
Днес е Григоровден
Днес е Григоровден
25.1.2020 г. 8:00:00
Днес, 25 януари, тачим паметта на Свети Григорий Богослов или Григорий Назиански
На този ден е роден Гоце Делчев (1872-1903)
“Аз възприемам света като място за културно съревнование между народите”
Днес е Денят на прегръдката
Светът днес отбелязва Деня на прегръдката
ПЕТЛЬОВДЕН
ПЕТЛЬОВДЕН
20.1.2020 г. 9:00:00
Обредна трапеза: сварен цял петел, обредни краваи (или пита).
Днес е Атанасовден
Днес е Атанасовден
18.1.2020 г. 8:00:00
Aтанасовден се почита като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.
Днес е АНТОНОВДЕН
Днес е АНТОНОВДЕН
17.1.2020 г. 9:00:00
Именници: Антон (означава "безценен" на латински), Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, Андон.
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
16.1.2020 г. 9:00:00
Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника.
Света мъченица Татяна
Именници: Татяна, Таня
ДНЕС Е БАБИНДЕН
ДНЕС Е БАБИНДЕН
8.1.2020 г. 9:00:00
Празник, посветен на бабите-акушерки, родилките и здравето на децата. Съдържа 3 основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословии, намазване на децата с ...