Новини

Новини

 АГРА 2008 е открита

АГРА 2008 е открита

19.2.2008 г. 16:48:14


АГРА вече е най-успешната селскостопанска изложба на Балканския полуостров. Това заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на пресконференция по повод откриването на деловия форум. Той ще се проведе от 19 до 23 февруари в панаирния комплекс в Пловдив.

821 фирми от 40 държави показват най-модерните машини, оборудване и технологии за земеделие и животновъдство. Българските изложители са 355 – с 4% повече от миналата година, а броят на чуждестранните компании е 466. С 39% са се увеличили експозиционните площи като ръст има и при българските участници (с 24.5%), и при чуждестранните (с 21%).

Всички колоси на агробизнеса са тук, коментира на пресконференцията Георги Гергов, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, който е организатор на проявата. Тя се провежда в партньорство с Националния център за аграрни науки и под егидата на Министерството на земеделието и продоволствието.

Впечатлена от експонатите, официалната делегация в продължение на 1 час и 30 минути разглеждаше щандовете, след като министър Нихат Кабил преряза лентата. Експозициите заемат 4 палати и откритите площи около тях.

„Днес в панаира виждаме сбъднатата мечта на всички, които се занимават с агробизнес – селското стопанство е в подем. Голям принос за това има и държавата”, бе категоричен Георги Гергов. Според него АГРА вече е на нивото на Международния панаир на потребителски стоки и технологии. Поздравявам ръководството на Международен панаир Пловдив за усилията и мениджмънта, които направиха АГРА едно от най-престижните изложения в Югоизточна Европа, каза министърът на земеделието.

То е модерно средище на агробизнеса, ориентирано към инвестиционното мислене, към развитието на иновациите и приложението на научните разработки в практиката, към услугите, свързани с проектите за финансиране на производители, обобщи министър Кабил в словото си при откриването на Международната селскостопанска изложба. Тя е полезна на фермерите за изграждането на лични стратегии за разширяване на техните бизнесначинания, демонстрира нови идеи, визии и продукти, добави той.

Селското стопанство върви в правилна посока и се надяваме АГРА да помогне да се развие цялата му палитра, каза Георги Гергов. Нашето земеделие е във възход и затова не е случайно, че на АГРА чуждестранните компании са повече от българските, заяви Нихат Кабил.

Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...
134 години от Съединението
Да си припомним фактите:По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и ...
Започва Есенният салон на изкуствата
Виртуози откриват Есенния салон на изкуствата
Симеоновден  - началото на Християнския календар
Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач”
Днес е СЕКНОВЕНИЕ
Днес е СЕКНОВЕНИЕ
29.8.2019 г. 8:00:00
Празникът е известен още като „Обсечене”.  Според традиционните народни схващания на Секновение “денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че н...