Новини

Новини

 Изобретатели с награди от  АГРА 2010

Изобретатели с награди от АГРА 2010

25.2.2010 г. 11:44:34


Шест български продукта и един холандски бяха отличени в Конкурса за иновации, който се организира  за втори път в рамките на Международната селскостопанска изложба.  Наградите на АГРА 2010 бяха обявени на традиционната Вечер на изложителя в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив на 23 февруари. На официалната церемония бяха отличени и победителите в конкурса „Фермер на Тракия“, а участници в изложението бяха изненадани с пакети за почивка за двама в комплекс „Слънчев ден“ като подарък от Международен панаир Пловдив.

Конкурсът за иновации, в който тази година се състезаваха 72 изделия,  е инициатива на панаира с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. Връзката между науката и бизнеса е от изключително значение за възраждането на аграрния сектор в България, се казва в приветствието от министъра на земеделието Мирослав Найденов до изложителите.

Наградата за български иновативен продукт бе присъдена на „Мадара“-Шумен за прикачна комплектна дискова брана, серия KDB, а призът връчи заместник-министърът на земеделието   д-р Цветан Димитров, който бе и председател на журито. Той откри награждаването като даде плакет и грамота на „Виссер-опора“ за картофосадачката „Маратон Магнум“ (холандско производство), която фирмата представя на АГРА 2010.

С отличие си тръгна и екипът на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян за нови системи за хигиенен добив на мляко в малки и средни ферми и преработването му в мобилни мандри. Екипът бе поздравен от кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

Първият български сорт нектарина „Гергана“  заслужено стана един от победителите в конкурса. Методът за преработка на органични отпадъци, разработен от Института по мелиорации и механизация, също се нареди сред призьорите и получи своята грамота от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

Иновация, чийто ефект създателите оценяват на 3 млн. лева годишно, впечатли журито и взе награда, която връчи председателят на Общинския съвет в Пловдив Илко Илиев. Това е методика за измерване на индивидуалната коагулационна способност и твърдост на коагулума на мляко от крави, биволи и овце, съставена от екип на Земеделския институт в Стара Загора. С нея се подобряват качествата на преработеното мляко. Първенец стана и Националната асоциация за развъждане и селекция на порода българска млечна, създала високопродуктивни овце за мляко.

Сред хората, които си тръгнаха с отличия от Вечерта на изложителя на АГРА 2010, бяха победителите в конкурса „Фермер на Тракия“, организиран от Издателска къща „Марица“, Международен панаир Пловдив и Областна дирекция „Земеделие“. Номинирани бяха 7 растениевъди  и 7 животновъди. Статуетката на богинята Деметра отиде при Асен Багашев, който отглежда 400 декара овощни градини, и Ангел Келешев, собственик на кравеферма и арендатор на 1000 декара земя с люцерна за пасище.

Тримата изложители на АГРА 2010, които ще могат да си починат в луксозния курорт „Слънчев ден“, бяха избрани на томбола, а ваучерите им даде лично изпълнителният директор на комплекса Митко Атанасов. Фирма „Виссер-опора“ спечели 9 кв. метра изложбена площ за АГРА 2011.

Подарък от домакините бяха изпълненията на Орлин Горанов и Кристина Димитрова, както и  и концертът на сръбската фолкзвезда Неда Украден.

Fair.bg

Днес е ПЕТКОВДЕН (Преп. Параскева - Петка Търновска)
Именници: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка.Петковден, наричан още Петки - народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. В планинските райони на Петки се извършват о...
В петък е Международният ден на усмивката :)
По традиция (вече 12 години) всеки първи петък на октомври (през 2012 година на 5 октомври), преди да настъпи есента, се отбелязва Световният ден на усмивката.
ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика с...
22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...