Новини

Новини

 Изобретатели с награди от  АГРА 2010

Изобретатели с награди от АГРА 2010

25.2.2010 г. 11:44:34


Шест български продукта и един холандски бяха отличени в Конкурса за иновации, който се организира  за втори път в рамките на Международната селскостопанска изложба.  Наградите на АГРА 2010 бяха обявени на традиционната Вечер на изложителя в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив на 23 февруари. На официалната церемония бяха отличени и победителите в конкурса „Фермер на Тракия“, а участници в изложението бяха изненадани с пакети за почивка за двама в комплекс „Слънчев ден“ като подарък от Международен панаир Пловдив.

Конкурсът за иновации, в който тази година се състезаваха 72 изделия,  е инициатива на панаира с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. Връзката между науката и бизнеса е от изключително значение за възраждането на аграрния сектор в България, се казва в приветствието от министъра на земеделието Мирослав Найденов до изложителите.

Наградата за български иновативен продукт бе присъдена на „Мадара“-Шумен за прикачна комплектна дискова брана, серия KDB, а призът връчи заместник-министърът на земеделието   д-р Цветан Димитров, който бе и председател на журито. Той откри награждаването като даде плакет и грамота на „Виссер-опора“ за картофосадачката „Маратон Магнум“ (холандско производство), която фирмата представя на АГРА 2010.

С отличие си тръгна и екипът на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян за нови системи за хигиенен добив на мляко в малки и средни ферми и преработването му в мобилни мандри. Екипът бе поздравен от кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

Първият български сорт нектарина „Гергана“  заслужено стана един от победителите в конкурса. Методът за преработка на органични отпадъци, разработен от Института по мелиорации и механизация, също се нареди сред призьорите и получи своята грамота от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

Иновация, чийто ефект създателите оценяват на 3 млн. лева годишно, впечатли журито и взе награда, която връчи председателят на Общинския съвет в Пловдив Илко Илиев. Това е методика за измерване на индивидуалната коагулационна способност и твърдост на коагулума на мляко от крави, биволи и овце, съставена от екип на Земеделския институт в Стара Загора. С нея се подобряват качествата на преработеното мляко. Първенец стана и Националната асоциация за развъждане и селекция на порода българска млечна, създала високопродуктивни овце за мляко.

Сред хората, които си тръгнаха с отличия от Вечерта на изложителя на АГРА 2010, бяха победителите в конкурса „Фермер на Тракия“, организиран от Издателска къща „Марица“, Международен панаир Пловдив и Областна дирекция „Земеделие“. Номинирани бяха 7 растениевъди  и 7 животновъди. Статуетката на богинята Деметра отиде при Асен Багашев, който отглежда 400 декара овощни градини, и Ангел Келешев, собственик на кравеферма и арендатор на 1000 декара земя с люцерна за пасище.

Тримата изложители на АГРА 2010, които ще могат да си починат в луксозния курорт „Слънчев ден“, бяха избрани на томбола, а ваучерите им даде лично изпълнителният директор на комплекса Митко Атанасов. Фирма „Виссер-опора“ спечели 9 кв. метра изложбена площ за АГРА 2011.

Подарък от домакините бяха изпълненията на Орлин Горанов и Кристина Димитрова, както и  и концертът на сръбската фолкзвезда Неда Украден.

Fair.bg

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.