Новини

Новини

 И България в траур в неделя заради Качински

И България в траур в неделя заради Качински

18.4.2010 г. 10:52:52

 

Правителството обяви 18 април за ден на национален траур по повод на трагичната смърт на президента на Полша Лех Качински.
Много европейски държави вече обявиха траур в памет на държавния глава, неговата съпруга и полската делегация от близо 100 души, които загинаха при самолетна катастрофа в руския град Смоленск на 10 април.

В неделя националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. В знак на съпричастност към жертвите и техните близки, кабинетът  призовава да бъдат отменени планираните масови тържества, съобщи правителствената пресслужба.

Погребението на Лех Качински и съпругата му Мария ще бъде в 12 часа в неделя в криптата на Вавелската катедрала на замъка Вавел в Краков. Това бе обявено в началото на седмицата. Облакът от вулканична пепел от Исландия, който блокира част от въздушния трафик в Европа обаче, може да забави погребението на полския президент. Засега отмяна на датата няма.

"Планираното погребение ще бъде забавено само в "краен случай", заяви Яцек Сашин, заместник-ръководител на призидентската канцелария, предаде Ройтерс. Говорителката на летището в Краков отбеляза, че засега летищните власти продължават с подготовката по посрещането на чуждите делегации, въпреки че в момента въздушното пространство и летището в града са затворени заради облака от вулканичната пепел.

Лидери от цял свят и 80 чуждестранни делегации се очаква да присъстват на погребението. Сред държавниците, които трябва да отдадат последна почит на загиналия полски лидер, са Барак Обама, Дмитрий Медведев, Никола Саркози и Ангела Меркел. От българска страна ще присъства президентът Георги Първанов. Той ще бъде придружен от министъра на външните работи Николай Младенов.

Над 3300 журналисти са акредитирани, за да отразяват погребението, предаде Франс прес.

 

News.dir.bg

Снимка - Novinite.com

 

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.