Новини

Новини

 Напрежение в Пловдив между гръцкия консул Николаос Пиперигос и ВМРО

Напрежение в Пловдив между гръцкия консул Николаос Пиперигос и ВМРО

27.2.2010 г. 11:22:37

Монтираните в центъра на града билбордове на на "Вяра, Морал, Родолюбие и Отговорност" по повод на 3 март предизвикаха напрежение между гръцкия консул Николаос Пиперигос и ВМРО. Той е поискал среща с кмета Славчо Атанасов, за да изрази възмущението си от изобразената на билбордовете карта на България.  В нея имало включени части не само от Македония, но и от съвременна Гърция.  След като Пиперигос не е успял да се срещне с кмета, заради неотложни ангажименти на Славчо Атанасов, е потърсил съдействие от областния управител Иван Тотев.      Гръцкият консул Николаос Пиперигос изрази възмущението си от разпространените из целия град билбордове, каза Иван Тотев. "И пред мен Славчо Атанасов заяви, че не може да се срещне с консула, тъй като има спешно пътуване в София", обясни още областният управител. Според Иван Тотев това отношение е недопустимо от гледна точка на протокола при общуването с дипломат.

От щаба на пловдивските "войводи" препоръчаха на гръцкия консул да се обърне към Народното събрание на Република България с предложение да се отмени 3 март като национален празник, защото рискува всяка година да се чувства засегнат от това, че ние, българите, тачим символа на макар и мимолетното българско национално обединение. Общинския съветник Слави Георгиев заяви, че явно гръцкият консул Николаос Пиперигос е много малко у нас и не е запознат добре с нашата история и честванията на 3 март. "воеводата" каза, че тази територията, изобразена на билбордовете, е международно очертана и предмет на междудържавни договори и то именно на 3 март 1878 г.  Слави Георгиев категорично заяви, че няма да се откажат от транспарантите, защото по този начин поддържат българската историческа памет.  Той допълни, че съзнават, че реалностите сега са други и тези територии сега са гръцки, но въпреки това са част от българското културно-историческо наследство. Пловдивските воеводи препоръчаха на Николаос Пиперигос да се запознае повече с реалностите в България, защото всяка година ще се сблъсква с подобни агитационни материали. Лидерът им Бойко Ватев се чудеше, защо турския консул не протестира, а гръцкия.

В същото време от централата на ВМРО-БНД на "Пиротска" 5 пуснаха също декларация в подкрепа на билбордовете и кмета Славчо Атанасов, след като преди две седмици свалиха доверието си от ръководството на пловдивската  структура. Ето какво гласи тя:  "Гръцкият консул в Пловдив недоволствал от билбордове с границите на Санстефанска България, поставени от ВМРО в града във връзка с Националния празник 3 март. Изображението включвало територии от днешна Гърция. За сведение на господин консула, към 1878 г. Гърция само се облизва за тези територии. Пак за негово сведение, на 3-ти март отбелязваме точно националния си идеал - въплътен в очертанията на Санстефанска България. Национален идеал, погазен с дейното участие на гръцките шовинистични интереси. На този фон поведението на консула е скандално и обидно. И днес в Беломорието живеят стотици хиляди българи, подложени на десетилетия насилствена асимилация. И точно гръцките представители нямат никакво морално право да повдигат исторически въпроси в навечерието на националния ни празник. Но ние сме достатъчно великодушни, за да не напомняме това постоянно. А просто отбелязваме идеала на една епоха в българската история. Защото ако бяхме решили да действаме в гръцки стил, щяхме да отпечатаме на билбордовете границите на Симеонова България. А в нея е включена почти цялата днешна Гърция."

Георги ЛИНКОВ, Марица


Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.