Новини

Новини

 Пловдивска ИТ компания разработи интернет браузър

Пловдивска ИТ компания разработи интернет браузър

28.1.2009 г. 12:11:29

Програмата за сърфиране в мрежата се казва Web Visions и е максимално опростена и "лека"

Ако си мислите, че Chrome (браузърът на Google) е лек и разтоварен от излишни функционалности софтуер, хвърлете един поглед на Web Visions и помислете отново. Програмата, която нейните разработчици от младата ИТ компания "Криейтив лайнс груп" определят като "нов браузър", е голяма само 1MB, инсталира се за секунди и е напълно безплатна.

Функционалността й е крайно ограничена - разполага с падащо меню "File", от което можете да отворите ново URL или файл, да запазите начална страница или да принтирате това, което виждате на монитора. Способностите на софтуера се изчерпват с шорткът към търсачката Google, бутон за презареждане на разглеждания сайт и отваряне на нов прозорец.

"Идеята ни е да предложим лесен за употреба браузър, защото така или иначе повечето потребители не знаят за какво служат функциите на популярните програми за сърфиране като Internet Explorer (IE) и Firefox, обяснява изпълнителният директор на софтуерната фирма Атанас Авков, пред вестник "Пари".

От пускането на Web Visions за безплатно изтегляне до момента (16.30 часа), програмата е свалена повече от 1200 пъти, отчита броят, който можете да видите на официалния сайт.

Данните за декември миналата година сочат, че непосредствено преди Нова година IE държи 68% дял сред потребителите, браузващи в интернет, следван от Firefox с 21% и 8% за епълския Safari. Останалите 3% поделят софтуерът на Google - Chrome, историческата Opera и други известни и неизвестни програми, борещи се за интересът на потребителя.

А ето и какво каза за "Капитал" Атанас Авков, изпълнителен директор на "Криейтив лайнс груп":

Колко време ви отне написването на браузъра?
- Разработката отне около шест месеца.

Кога го пуснахте за свободен даунлоуд?
- Браузърът може да се сваля от официалния сайт от снощи в 24.00 часа (т.е. от 27 януари).

Как ще печелите от него?
- Web Visions е създаден с некомерсиална цел. Програмата ще бъде предлагана безплатно и в нея няма да се съдържат реклами. Единственото комерсиално нещо ще бъде предлагането на реклами на официалния сайт, от който може да се свали софтуерът. Цената ще бъде около $100 за 500 хил показвания.

Как ще популяризирате Web Visions и къде се позиционира той спрямо утвърдените браузъри като IE и Firefox?
- Ще популяризираме бразузъра като рекламираме в българското и чуждото онлайн пространство. Ние имаме и други сайтове, които генерират достатъчно трафик, за да популяризират продукта, но ще инвестираме и в българското онлайн пространство.
Основните ни конкуренти са IE и FireFox. Надяваме се да се борим с тях и в рамките на 2 до 5 години да вземем 4-5% пазарен дял.

"Криейтив лайнс груп" e млада компания, на една година, от колко души се състои екипът?
- В момента сме двама души и обмисляме следващата стъпка за развитие на компанията. Все още не сме решили каква точно ще бъде тя, но когато го уточним, ще си кажем. Вероятно тогава ще се наложи да разширим екипа.

Ново, 17.42 часа: В уточняващ разговор Атанас Авков допълни, че кодът на Web Visions е 99% разработка на компанията му, но някои части от софтуера могат да се възприемат като скин за Internet Explorer. По думите на Авков, за разпространението на програмата не е нужна специална договореност с Microsoft, защото за създаването й е използван "Microsoft Visual Studio 2005 под платформа Windows XP с лиценз, закупен от "Булсис", София". "Microsoft Visual Studio 2005 позволява на разработчиците да използват енджина на Internet Explorer за създаване на приложения. Т.е. самият софтуер дава правата на разработчиците да използват двигателя на IE за свои приложения", добави Авков.

Капитал

* Plovdivgude - по разбираеми причини (все пак сме пловдивски сайт) си позволихме съвсем лека промяна на заглавието.

22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...
134 години от Съединението
Да си припомним фактите:По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и ...
Започва Есенният салон на изкуствата
Виртуози откриват Есенния салон на изкуствата
Симеоновден  - началото на Християнския календар
Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач”