Новини

Новини

 Посрещнахме го!

Посрещнахме го!

11.6.2007 г. 10:45:25
Президентът на САЩ Джордж Буш и съпругата му Лора Буш бяха посрещнати с церемония на площад "Св.Александър Невски" от техните домакини президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Почетен гвардейски строй посрещна двамата държавни глави.

С посещението си у нас, Буш завършва европейската си обиколка, която включи още визити в Чехия, Полша, Италия и Албания, и участие в срещата на върха на държавите от Г-8 в Германия.

Буш пристигна снощи в София от Албания.

Това е второ посещение на американски президент в България след визитата на Бил Клинтън през 1999 година в София.

След церемонията по посрещането Джордж Буш и българският му домакин Георги Първанов ще проведат среща в администрацията на държавния глава.

В дневния ред на разговорите ще е развитието на двустранните отношения и актуални международни въпроси.

Икономическото сътрудничество, възможностите за нарастване на американските инвестиции у нас, енергийната сигурност, премахването на визовия режим между двете страни са част от темите, които се очаква да бъдат обсъдени.

Ще бъде дискутиран и проблемът с българските медицински сестри в Либия.

След срещата си президентите ще дадат съвместна пресконференция в Археологическия музей.

Посланикът ни в Съединените американски щати Елена Поптодорова прогнозира, че по време на посещението си в България американският президент Джордж Буш ще поеме ангажимент към страната в икономическата област и по въпроса за визите.

„Ще чуем отново ангажимента на самия президент и администрацията за постигане на безвизово пътуване“, посочи Поптодорова пред БНТ.

Според нея можем да разчитаме на дългосрочно ангажиране. „Самото му идване е знак, че бизнесът може да го последва“, обясни Елена Поптодорова.

Президентът Джордж Буш ще се срещне и с министър–председателя на Република България Сергей Станишев.

Американският държавен глава ще участва в кръгла маса с български и чуждестранни студенти от Американския университет у нас в сградата на университета в Студентски град.
 27 март - Международен ден на театъра
Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите, чувствата и Международният ден на театъра 27 март е една от най-значителните прояви на тази мисия.
Днес е БЛАГОВЕЩЕНИЕ
менници: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел, Бонка.Обредна трапеза: риба (печена или варена), шарена пита, лучникПразникът е наричан още Благовец, Б...
Световен ден на водата
Световният ден на водата се отбелязва на 22 март по решение на конференцията на ООН за околната среда и развитието, взето в Рио де Жанейро, Бразилия през юни 1992 година.
Честита Пролет!
Честита Пролет!
20.3.2019 г. 23:59:00
В 23 часа и 58 минути настъпи Астрономическата пролет.
20 март- Международен ден на франкофонията
Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 199...
Днес е роден немският гений Рудолф Дизел
Да си припомним трагичната съдба на на великия немец - Рудолф Дизел, който продаде патента си   15 декември 1899 година. Мюнхен, ул. "Lessingstrasse&rd...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
16.3.2019 г. 10:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.
Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив
През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по света.
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
10.3.2019 г. 8:00:00
Oбредна трапеза: баница, питка, млин със сирене, яйца, бяла халва с ядки, риба.
България отбелязва "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството"
България отбелязва днес "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството", обявен с решение на Министерския съвет на 13 февруари 2003 г. и отбелязан за първи път у нас...