Новини

Новини

 Свят от музика- концертът на Джон Лорд в Пловдив

Свят от музика- концертът на Джон Лорд в Пловдив

3.9.2009 г. 12:49:09

Най- доброто от една музикална кариера в продължение на повече от 40 години

Веселина Божилова, Bgfactor.org

Не само Античният театър, целият хълм около него бе населен снощи с почитатели на музиката на Джон Лорд. С концерта бе открит Есенният салон на изкуствата в Пловдив, а преживяването беше уникално. Знаменитият кийбордист и един от основателите на Deep Purple, композитор, рокаджия и автор на барокова музика заедно с оркестъра на Оперното- филхармонично дружество с диригент Найден Тодоров, момчетата от група "Те" и вокалистите Дуги Уайт и Кася Ласка покориха публиката. Концертът бе в две части, в първата зрителите слушаха концерта за група и оркестър "Любовно писмо на един музикант" на Джон Лорд от 1969 година. 30 години след първото изпълнение тази пиеса бе поставена на сцената на "Royal Albert Hall" в Лондон с участието на Deep Purple.

" Искам да усетя музиката в пълната и цялост", казва Джон Лорд, който през 1969 година се осмели да премине границата между симфоничната музика и рока, навремето толкова скандална стъпка, че трудно се намира диригент на симфоничен оркестър да участва в първото представяне. Удивително нежна и разказвателна, музиката, изпълнявана от големия оркестър се редува с рок моменти. Когато Джон Лорд докосне клавишите на Hammond, те просто оживяват, сякаш не ги докосва, а ги подпалва.

Във втората част на концерта бяха изпълнени композиции на Джон Лорд, които той лично обявяваше, обясняваше. " В един момент исках да разбера какво е да композираш барокова музика, каза той - " написах "Телеман експеримент". След бурните аплаузи на изпълнението, той се пошегува - "Не знаех, че Телеман толкова ви е липсвал". Джон Лорд и оркестърът изсвириха и неговите композиции " Gigue" и " Bouree", в които са вплетени етнически мотиви и ритъмът буквално наелектризира публиката. Следваха " Pictured Time", " Wait a while", "Pictures of Home", " The sun will shine again". Органът Стейнуей бе поставен до Hammond, някои композиции бяха изпълнени на него.

В края на концерта, след непрекъсващите аплаузи на публиката, станала на крака, Джон Лорд изпълни два биса. И удовлетвори напълно почитателите на Deep Purple. С вокалист Дуги Уайт изпълниха неостаряващите хитове " Soldier of Fortune" и " Child in Time". Що се отнасяше до публиката, списъкът можеше да продължи, но с тях дойде и краят.

Джон Лорд благодари на Пловдив за топлото посрещане и каза, че е щастлив, че може да представи музиката си в такава атмосфера. И със сигурност това не бяха само любезни думи, той донесе своя свят от звуци на сцената на Античния театър и в съпреживяването на това истинско изкуство участваха хиляди. За останалите, които не успяха да чуят лично, камерите на БНТ записваха. На 3 октомври ще бъде излъчена съкратена версия на концерта.

Снимка - Marica.bg

 

 

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.