Новини

Новини

 Осем години от трагедията...

Осем години от трагедията...

11.9.2009 г. 11:16:42


Осмата годишнина от терористичните атаки срещу Световния търговски център в Манхатън ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония в Ню Йорк.

Вицепрезидентът Джо Байдън ще пристигне в града, за да отдаде почит на жертвите от 11 септември 2001 година, а президентът Обама ще се присъедини към семействата на загиналите при атаките срещу Пентагона, за да почете заедно с тях паметта на близките им, станали жертви на най-големия терористичен акт в историята на САЩ.

В Ню Йорк членове на семействата и оцелели от атентата ще се съберат в Закоти парк, който се намира точно срещу мястото, където се издигаха кулите-близнаци. Те ще почетат с минута мълчание точното време, в което всяка от кулите се срути преди осем години на този ден.

Близките на жертвите, заедно с доброволци от всичките пет квартала на Ню Йорк, ще прочетат заедно имената на всички загинали. Тази година 11 септември официално бе обявен за "Национален ден на почит и съхранение на паметта на загиналите", пише БТА.

По същото време, в църквата Сейнт Пол, която се намира близо до мястото на трагедията и в която много от спасителните екипи намираха място за отдих и възстановяване през 2001 година, ще бъде отслужена молитва за жертвите.

В църквата също така е изграден шестметров лабиринт, който символизира спасението и утехата. През него ще преминават посетителите, за да се отдадат на спомени и почит към загиналите. По времето на минутите мълчание от църквата ще прозвучи камбана, произведена във Великобритания и дарена като израз на съпричастността на страната към трагичната смърт на жертвите от терористичните атаки.

Дарик

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.