Новини

Новини

 Пловдив е пети по древност в света, но няма храм на покровителя си Св. Ерм

Пловдив е пети по древност в света, но няма храм на покровителя си Св. Ерм

11.12.2009 г. 11:00:33

Пловдив №5 по древност

Пловдив е петият най-стар град в света. Това стана ясно от класация на "Дейли телеграф", оповестена вчера.
   
    Градът е създаден през 4000 г. пр. Хр. и е вторият по големина в България след София. В него живеят 379 882 души. Според изданието Пловдив е много важен икономически, културен, просветен и транспортен център за страната ни, където могат да се видят множество антични забележителности, включително римския амфитеатър и турските бани.
   
    Челното място в класацията е за град Йерихон
   
    който се намира в Палестина. Той е основан през 9000 г. пр.Хр. Йерихон е най-старият продължително населен град. В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1000 и 1500 жители. Градът се намира близо до река Йордан на Западния бряг и в момента населението му е около 20 000 души.
   
    Второто място е отредено за Библос, създаден през 5000 г. пр.Хр. в Ливан. Градът е основан от финикийците, които го нарекли Гебал, а гърците, които изнасяли оттам папирус, му дали името "Библос". От там идва и наименованието на Библията. Главни туристически атракции са финикийските храмове, дворецът Библос и църквата "Свети Йоан Кръстител". След него в класацията се нарежда сирийският град Алепо, който е основан през 4300 г. пр.Хр. Алепо е най-населеният град в Сирия. В него живеят 4,4 млн. души.
   
    Алепо си поделя третото място с Дамаск създаден през 4300 г. пр.Хр.
   
    След него е иранският град Суза, създаден през 4200 г. пр.Хр. Той е бил главен град на Еламската империя, преди да бъде завладян от асирийците. Намира се на 250 км източно от река Тигър, в днешната югозападна част на Иран.
   
    На шесто място според "Дейли телеграф" се нареждат Фаюм в Египет и Сидон в Ливан.
   
    Последното 20 място е отредено за индийския град Варанаси, основан през 1000 г. пр.Хр. Той е разположен на западния бряг на река Ганг и е важен център както за хиндуистите, така и за будистите. .

 

А как стоят нещата с покровителя на петия по древност град:

Свети Ерм (на изображението) е покровителят на град Пловдив. Но досега няма знак, място, черква, където да се почита светителят. Малко известно е и името му. Едва напоследък се появиха популярни очерци в някои интернет страници.

Сега обаче с името свети Ерм ще бъде издигната черква на най-високото пловдивско тепе -Джендема. Тя ще се извиси по-високо от паметника на Альоша, който повече няма да доминира над града.

Свети Ерм е живял през I и II век след Христа. Бил е един от учениците на апостол Павел и по-късно е провъзгласен за един от 70-те светии на Христос. Според изследване на Асен Чилингиров, Ерм е роден през първата половина на I век. В „Деяния на апостолите" има данни за посещението на апостол Павел в Македония. Това станало през първото му пътуване на Балканския полуостров.

Придружен от своя ученик Сила, Павел слиза на брега близо до днешния град Кавала. Оттам според Чилингиров се отправят за Филипопол, а не отива във близкото градче Филипи, както сочат историците на християнството. Според посланието те попадат в главния град на Македония „при реката". Там отслужват съботна литургия пред едно събрание само от жени, срещат Лидия, която е първата християнка в този град. Това е Филипопол, а реката е Хеброс - сегашната Марица.

Пак по сведения на „Деяния на апостолите" Павел и ученикът му са нападнати и бити от местните управници, хвърлени са в тъмницата, а след това са изгонени от града.

След години апостол Павел посещава отново Филипопол. Когато трябвало да се върне в Троя, бил заплашен с убийство. Тогава той избира да тръгне по реката и след пет денонощия пристига. Без съмнение Първоапостолът е пътувал по река Хеброс. Край Филипи няма плавателна река.

Не е известно как неговият ученик Ерм идва в Пловдив, но това става през 54 година след Христа, когато император Нерон отменя указ на Клавдий и спира гонението на християните. Павел изпраща своя ученик Ерм и го ръкополага за епископ награда.

Така Филипопол става първият християнски епископски център в Европа. Ерм остава в Пловдив три години. През 57 година той отива в Рим и пише книгата „Пастир", която до V век е била част от Новия завет. След това тя е снета от Свещеното писание, а след името на свети Ерм в списъка на 70-те апостоли е поставен въпросителен знак.

Случилото се е мистерия, защото по онова време са изгорени като еретически съчиненията на големия историк на Ранното християнство Ориген. През XX век „Пастир" е възстановена от различни източници и дори преведена на български. Известно е също, че в списъка на епископията на Филитти името на Ерм го няма. Това е още едно доказателство, че апостол Павел и свети Ерм са свързани с Филипопол -Пловдив.

Не е случаен фактът, че през IV век на Джендем тепе е била издигната баптистерия за покръстване на местните траки. Същата роля през онова столетие е играла и „Червената черква" край Перущица, която днес стърчи самотна и порутена.

В близко време някогашната християнска баптистерия на хълма ще бъде възстановена като благородна инициатива на пловдивската община. Всъщност това не е оригинална идея на днешните управници, а на родолюбиви българи през 1943 година. Тогава местните общи-нари вземат решение да бъде изграден православен храм на това място.

Днес има проект и готовност за финансирането му от пловдивския бизнесмен Тодор Тодоров. Ще се присъединят и още благодетели. Кметът Славчо Атанасов е застанал зад идеята -убеден е, че на най-високото пловдивско място ще му отива да се издига храм, носещ името на свети Ерм, който е посял семето на християнството в древния град и е приет за негов покровител.

„Това е най-добрият начин за запазването и благоустрояването на най-високото пловдивско тепе - чрез дом на вярата", сподели г-н Атанасов.

Решението на общинския съвет от 1943 г. не е отменяно, нужно е само да бъде прегласувано от днешния местен парламент. Кметът е назначил комисия начело с главния архитект на града Румен Русев, която да предприеме нужните действия по строежа на храма.

Ще се искат и разрешения от няколко министерства, но пловдивските управници се надяват на положително отношение от страна на София. Сигурно е, че по-високо от Альоша върху Бунарджика - „хълма на освободителите" - ще се извиси православен храм, посветен на свети Ерм, покровителя на Пловдив.

За по-възрастните и за хората с увреждания в проекта е предвидено изграждането на лифт. Но старата пътека към черквата ще остане. По-добре е да повървиш пеш, духовно обновен и пречистен да стигнеш върха и да запалиш свещ.

 Милко Кръстев, bg-history


Dobrich, Bulgaria - Easter Eggs
Dobrich, Bulgaria - Easter Eggs
24.4.2003 г. 0:00:00
Dobrich, Bulgaria - Easter Eggs\r\nApril 24, 2003: \r\nDobrich, Northeastern Bulgaria, April 24Children coloured 8 one-metre-long eggs in Dobrich on Thursday of Easter Week. This ...
Bulgaria - 23.04.2003
23.4.2003 г. 0:00:00
Graf Ignatievo-President-CINS network\r\nGraf Ignatievo, April 22President Georgi Purvanov opened officially a new Communications, Information and Navigation System at the Graf Ingantiev...
Bourgas-Passy-Velchev-Regional Forum
Bourgas-Passy-Velchev-Regional Forum
22.4.2003 г. 0:00:00
Bulgaria, Bourgas, April 21'2003Regional forum on the opportunities for EU funding for Bulgaria's...
Pirin Ensemble - Anniversary
Pirin Ensemble - Anniversary
17.4.2003 г. 0:00:00
Sofia, April 16\r\nThe Pirin Folk Ensemble gave a gala concert at Sofia's National Palace of Culture to mark the 70th birthday of its chief artistic director, Prof. Kiril St...
Origins of the Bulgarian Nation
9.4.2003 г. 0:00:00
Melnik and Melnik wine
26.3.2003 г. 0:00:00
\r\nAncient Bulg...
Plovdiv Hotels
19.7.2002 г. 15:40:15
Plovdiv Hotels µ@®¥¶...