Новини

Новини

Национална кампания "Наследство в риск"

Национална кампания "Наследство в риск"

8.7.2005 г. 6:05:55

Съюзът на архитектите в България (САБ) започва национална кампания "Наследство в риск", за да привлече по-широка обществена подкрепа към проблемите по опазването на архитектурното историческо наследство в страната. Кампанията ще завърши през септември с издаване на "Червена книга" на застрашените паметници от културно-историческо значение.

От САБ предвиждат и разговори с представители на бизнеса, особено в туристическия сектор, които могат да помогнат за опазване на паметниците, информира БНР.

През септември резултатите от кампанията ще бъдат представени по време на ежегодните Европейски дни на наследството, посветени тази година на общо културно наследство на Балканските страни.
Един от инициаторите на кампанията по опазване на културните паметници - арх. Тодор Булев, зам. председател на САБ уточнява:

"Първото, което искаме е да предизвикаме широк дебат по темата архитектурно наследство. Вярваме, че преобладаващата обществена нагласа е за запазване на това наследство. Предвиждаме серия дискусии и пътувания по места, за да съберем повече информация за конкретни застрашени обекти. Искаме да съберем в Червена книга документация за застрашени архитектурни паметници и конкретните рискове за всеки от тях. В момента един обществен съвет от колеги отпечатва символични "некролози" на застрашени от унищожаване сгради. Това е доста провокативна форма, която може да послужи като начало на Червената книга. Тя трябва да играе ролята на предупредителен сигнал.
Ще я разпратим в институции, от които зависи опазването на културното наследство - Парламент, държавна и местни власти, специализирани институции.Има нужда от промени в законодателството в тази област и Съюзът на архитектите е заявил своята готовност да партнира на новоизбрания парламент, като участва в работни групи към него. По този начин ще съдействаме българското архитектурно наследство да намери по-добра законодателна защита,"
казва арх. Тодор Булев.

Богатото архитектурно наследство на България придава специфичен колорит на много наши градове и села. Големи градове като София, Пловдив, Русе, Варна се гордеят със съхранените централни зони със сгради от края на ХІХ и началото на ХХ век в модерни за времето си европейски стилове.

По-малки градчета като Копривщица, Жеравна, Созопол и Несебър пък са запазили облика си от епохата на Възраждането с традиционни народни къщи от камък и дърво.

На снимката горе: По улиците на Стария Пловдив

Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...
134 години от Съединението
Да си припомним фактите:По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и ...
Започва Есенният салон на изкуствата
Виртуози откриват Есенния салон на изкуствата
Симеоновден  - началото на Християнския календар
Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач”
Днес е СЕКНОВЕНИЕ
Днес е СЕКНОВЕНИЕ
29.8.2019 г. 8:00:00
Празникът е известен още като „Обсечене”.  Според традиционните народни схващания на Секновение “денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че н...