Новини

Новини

 Не вярвате в Дядо Коледа? Не сте прави.

Не вярвате в Дядо Коледа? Не сте прави.

19.12.2008 г. 13:50:56
Лично NORAD (Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка) ще следи полета на Добрия старец.

Тази година Дядо Коледа ще започне да раздава подаръците с 2 часа по-късно, обяви Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка (North American Aerospace Defense Command; NORAD), което по традиция ще проследи денонощния полет на Добрия старец в Коледната нощ.

Санта ще отпътува с еленовия си впряг от Северния полюс на 24 декември в 6,00 ч. източно американско време (13,00 ч. българско време същия ден), допълва Scientific American .

“Може би промяната на графика се дължи на това, че в предишните години Санта трябваше да губи много време за повторното посещение на тези домове, в които децата не са спали цяла нощ, очаквайки да го видят как каца на покрива. Той чакал да заспят, за да може да остави подаръците под елхата”, посочва говорителката на NORAD, майор Стейшиа Редиш (Maj. Stacia Reddish).

Редиш увери, че дежурните офицери в щаб-квартирата на NORAD в американската ВВС-база “Питърсън” в щата Колорадо ще следят прилежно полета на Дядо Коледа около света, за да могат всички любопитни деца да знаят точно къде се намира във всеки един момент.

За целта е нужно само да се обадят на телефоните на NORAD или да пратят електронно съобщение на техния сайт за коледен контрол на полетите. Тази година на интереса на малчуганите ще отговарят над 1000 доброволци. Миналата година през коледния ден били получени почти 95 000 обаждания и 10 300 електронни послания от цял свят.

Закачените за Интернет ще могат да следят сами полета на шейната на www.noradsanta.org , където данните са достъпни на английски, немски, испански, италиански, френски, японски и китайски. От активирането на коледния сайт на NORAD на 1 декември, той е бил посетен вече от над 1 млн. души от 200 държави.

Традицията на Командването за аерокосмическа отбрана датира още от 1955 г. Вчера секретарят на транспорта на САЩ Мери Питърс на специална церемония във ВВС-базата “Ендрюс” край Вашингтон, подписа разрешителното на Добрия старец за полети във въздушното пространство на САЩ, след традиционния технически преглед на шейната му, който установи, че еленовият впряг “може да извършва кацания по всички покриви в Америка”.

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.