Новини

Новини

Историята на Пловдив - 141 години от създаването на Първият революционен комитет

Историята на Пловдив - 141 години от създаването на Първият революционен комитет

23.5.2010 г. 0:14:24

Първият революционен комитет в Пловдив е основан от В. Левски на 23 месец май 1869 г. Негови дейни членове са: Димитър Матевски, учител в Свето Троическото училище, Георги и Христо Търневи, Душо Хаджидеков, Константин Доганов, работниците в Дановата книжарница Григор п.Божков, Антон Балтов и други верни съратници и последователи на Апостола.

От самото начало комитетът развива усърдна пропагандна дейност сред гражданството, обединява край себе си най-преданите родолюбци, събира средства за революционната органицазия и осигурява надеждна база на Левски при обиколките му в Южна България. Пловдивският революционен комитет остава незасегнат след залавянето на Апостола и последвалите събития.

Тежък удар на революционното движение в града, обаче, нанася малко по-късно провалът на революционната организация след хасковското покушение през юни 1873 г. Арестувани, съдени и заточени в Диарбекир са председателят на комитета К. Доганов и неговият касиер Христо Илич. След тези събития дейността на комитета замира.

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.