Новини

Новини

20 милиона души видяха българския павилион на ЕКСПО 2010

20 милиона души видяха българския павилион на ЕКСПО 2010

2.11.2010 г. 12:33:28
Над 20 милиона души са разгледали българския павилион на ЕКСПО 2010 в Шанхай. Това показват окончателните данни за Световното изложение, което бе закрито на 31 октомври. То отчете рекордните над 73 милиона посетители за 184 дни, според официалното съобщение на пресцентъра на ЕКСПО 2010.

Красивата природа, уникалната архитектура на българската къща, фолклорът, качествата на българското вино и кисело мляко - това впечатли туристите, преминал през нашата експозиция, коментира Христина Колева от Международен панаир Пловдив, която беше директор на павилиона. Културно-историческото наследство, представено по подходящ начин, се открояваше на фона на футуристичните идеи, лансирани от останалите държави участнички, добави тя.
Всичко това е увеличило интереса към българския павилион и броят на посетителите нараснал значително след първия месец. Експозицията бе оценена като много интересна и от еврокомисаря по външната политика и сигурността Катрин Аштън, която я разгледа на 30 август. Баронеса Аштън отдели най-много внимание на тракийските златни съкровища и възрожденската къща. Сред високопоставените гости беше и вицепрезидентът Ангел Марин.

Plovdiv24.bg
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.