Новини

Новини

 Сън наяве в Пловдив или как е видяла Нощта на музеите Деница Христова, Actualno.com

Сън наяве в Пловдив или как е видяла Нощта на музеите Деница Христова, Actualno.com

30.9.2008 г. 8:33:21

На снимката - залезът преди Нощта...

Имало едно време един красив, стар град, където веднъж в годината, в една точно определена нощ се случвало нещо необичайно. Щом паднел мрак хората обличали карираните си пижами и вместо да легнат сладко да спят, взимали със себе си само най-необходимото - приятел и четка за рисуване и излизали да бродят навън.

***

За четвърта поредна година Пловдив посрещна жителите и гостите на града с арт инициативата - Нощ на музеите и галериите, в която се включиха 31 музеи и галерии с близо 200 интересни изложби и много съспътстващи културни прояви.

За една нощ пространството в Пловдив се промени, за да приюти множеството, приличащо на туристически рояк, запасен с карти на събитията от 1 до 46, лутащ се по улиците в смях, музика и шумотевица. Тази нощ освен познатите постоянни експозиции в музеите, "ателиета на живо", музика и звън на чаши с вино, имаше и редица уникални и изключително оригинални изложби.

Къша музей "Червеното пони" представи изложбата "Шареният свят на киното", съвместен проект със Шуменския исторически музей, показваща колекция от киноафиши на английски, френски, руски и български филми от 30-те до 80-те години. Изложени бяха и екземпляри на единствено у нас и в Ервопа по онова време ръкописно списание за кино "Кино вести"!

Баня Старинна се оказа доста тясна за посетителите на изложбата за съвремнно изкуство "Нулева гравитация - архитектура на социалното пространство", а впечатление правят три от творбите:

Рисунките на Коста Тонев "Без име", за които самият автор пише: "Тема на последната ми серия от рисунки е диптихът... отделната картина има склонноста да си взаимодейства с картините около себе си като заедно те да образуват едно общо пространство."

Правдолюб Иванов с "Невижими реалности" видеоинсталация, показваща събирани от него снимки в сайтове за предлагани жилища под наем, във всяка от които присъствието на хората е или твърде осезаемо, или изобщо не може да се забележи.

Ергин Чавушоглу отново с видеоинсталация, основана на взаимоотношенията ни с пространството, препратка към творба на Анди Уорхол, показваща типичен жилищен блок сниман през целия ден и отразяващ промените на деня. Добра идея е да се върнете отново след няколко часа в Баня Старинна, за да наблюдавате "промяната" в един на вид статичен, безинтересен обект.

В Градска художествена галерия беше показана фотографската изложба "Една нощ в Пловдив 2007", в която ако се вгледате достатъчно добре бихте могли даже да откриете себе си на снимката или кътчетата, които сте посетили миналогодишната нощ. В галерия Тракарт пък входът беше свободен за постановката "Извинявайте, д-р Чехов" от малките комедии на А.П.Чехов.

За съжаление капризното дъждовно време осуети дългоочаквания проект за светлинен лабиринт "Корени" в Античния театър, но галериите продължаваха да бъдат гостоприемни, като например новото Artnewscafe, което представи изложба фотографии от акцията "Читалня в градска среда" - може и вие да сте едни от "щракнатите" читатели на Списание 1 и да не забравяме чудесната изложба от въздуха "България 360" на Александър Иванов, разположена на Централния площад и още, и още...

Все пак понякога "една нощ" не стига, затова пожелаваме на организаторите на Нощта тя да се превърне във "Вечери на музеите и галериите"!

***

А когато хората с пижами пребродили десетки музеи и галерии, скъсали 1 чифт обувки по стръмните тепета на Пловдив, тогава започвало да наближава 2 часа след полунощ. Магията полека-лека се разваляла - четката за рисуване и тубичката с боя отново се превръщали в най-обикновени четка и паста за зъби... Край.

Снимка - photo-cult.com. За пълен размер - КЛИК .

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.