Новини

Новини

 Mладите Дали, Лорка, Бунюел - в "Лъки Синема"

Mладите Дали, Лорка, Бунюел - в "Лъки Синема"

19.3.2010 г. 16:25:04


"Шепа прах: Младите Дали, Лорка, Бунюел" е първата прожекция в петъчния фестивален ден от 18.30 ч. в кино "Лъки синема". Лентата на Пол Морисън ни връща в Мадрид 1922 г. 18-годишният Салвадор Дали пристига в университета, решен да стане велик художник. Той привлича вниманието на двама мъже - Федерико Гарсия Лорка и Луис Бунюел и за известно време те се превръщат в най-модерното трио в Мадрид. Постепенно обаче връзката между Дали и Лорка преминава на друго ниво.

Специалната прожекция на "София Филм фест в Пловдив" е "Запечатани мигове". Филмът разказва за Швеция, началото на XX век - време на социални промени и вълнения, войни и бедност. Младата Мария - жена от работническата класа, печели фотоапарат от лотарията. Тя започва да вижда света през обектива му и благодарение на него дори успява да припечелва допълнително за издръжката на шестте си деца и алкохолизирания Зигфрид - понякога войнствен и женкар, но в крайна сметка обичлив неин съпруг.

Ева ПУМПАЛОВА, Marica.bg

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.