Новини

Новини

 Пловдивчанин изобрети летящ робот

Пловдивчанин изобрети летящ робот

10.5.2010 г. 15:30:35

Безпилотният самолет на преподавателя в Техническия университет може да е голям колкото насекомо или къща

Доц. д-р Димо Зафиров създаде летящ робот, който в края на април Патентното ведомство призна за БГ изобретение. Летящият робот е всъщност безпилотен самолет, който може да се ползва както за цивилни, така и за военни цели. Моделът на преподавателя в Техническия университет - филиал Пловдив, е по-съвършен от използваните в момента от САЩ летящи машини. Изобретението ще бъде представено на предстоящата конференция в Торонто, Канада, през август. Форумът е организиран от Американския институт по аеронавтика и астронавтика, на който Зафиров е поканен като лектор.

Летящият робот на пловдивския автор ще започне да се разработва тази година от екип от Техническия университет и Българска индустриална група, чийто изпълнителен директор е Димо Зафиров. Моделът ще е направен от композитни материали. Те са съставени от епоксидна смола с въглеродни нишки. Материалът, когато тежи колкото стоманата, е 5 пъти по-здрав, а когато е здрав колкото нея, е 5 пъти по-лек, уточни Зафиров. До края на 2011 година роботът вече ще е напълно завършен пазарен продукт. Ако България започне да произвежда по поръчка тази високотехнологична машина, икономиката ще дръпне, убеден е авторът.

 

АВТОРЪТ

Димо Зафиров е завършил Техническия университет в София. Работил е в НИТИ - Казанлък, а после в „Авиотехника". Преподавател е по Проектиране на летящи апарати, КАД КАМ системи и Производствен мениджмънт в ТУ - клон Пловдив. Изпълнителен директор е на Българска индустриална група. Бил е републикански шампион по авиомоделизъм и безпилотно летене.

ИЗОБРЕТЕНИЕТО

Безпилотният самолет на Димо Зафиров е по-подвижен от познатите модели заради удобната си конструкция. Формата му предполага по-голяма маневреност и пъргавост. Може да излита и да каца вертикално. Издържа на огромно претоварване, с което човек не може да се справи. Моделът е със съчленено крило. Двигателят, който е в центъра на масата, работи с електричество. Ако се монтират слънчеви батерии и се качи на 20 000 метра височина, на практика може да се самозарежда и да не каца. Може да тежи 2 килограма или 2 тона - зависи от целта на използването му. Пробният модел ще е с дължина 2 метра.

 

Марица


Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.