Новини

Новини

 Безплатно преглеждат за катаракта в Пловдив

Безплатно преглеждат за катаракта в Пловдив

1.7.2010 г. 10:47:27

От днес, 1 юли, в продължение на 30 дни хора от цялата страна могат да направят безплатен преглед за катаракта /старческо перде/ в „МЕДЛАЙН”. Пловдивското здравно заведение, което наскоро стана част от верига швейцарски болници и разкри най-модерно оборудваното очно отделение в Южна България, обяви „Месец на отворените врати”. „Стотици пациенти се възползваха от безплатните консултации за очни заболявания през първата половина на май.

Поради големия интерес, а и липсата на направления за специалист, решихме през целия юли да преглеждаме без пари хора със старческо перде”, съобщи за медиите изпълнителният директор на болница „МЕДЛАЙН” д-р Невен Енчев. За консултациите НЕ ТРЯБВА ТАЛОН ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР. Единственото условие е пациентите да запишат предварително час на тел. 032/65 66 00.


 „Била съм в други болници, но като това внимание и обслужване не съм получила, тук съм като на хотел”, хвали екипа на „МЕДЛАЙН” Христина Авкова. 72-годишната пенсионерка от Асеновград имаше операция на старческо перде в края на юни. „Доверих се на доц. д-р Марин Атанасов, за да „смени” моята помътняла леща с изкуствена”, споделя жената. „Дойдох в „МЕДЛАЙН” по препоръка на мой близък, който беше изключително доволен. Малко се страхувах, все пак е операция, а и аз имам диабет и глаукома. Но всичко мина много бързо, за 15-20 минутки, абсолютно безболезнено, с местна упойка на окото и на другия ден, като махнаха превръзката, вече виждах ясно. 800 лв. ми струва изкуствената леща. Плащам само нея, като всичко останало – преглед, операция, вкусна храна и 24-часов престой в болницата, при това в луксозна стая с плазмен телевизор е безплатно”, доволно пресмята пенсионерката.


Оперираният от катаракта вижда по-добре отпреди, твърди шефът на очното отделение в „МЕДЛАЙН” доц. д-р Марин Атанасов, който е потомствен лекар, син на проф. Блага Чилова - един от водещите офталмолози в България. Това е възможно благодарение на съвременните импланти – вътреочни лещи, които коригират предшестващите рефракционни аномалии на окото. Ако пациентът е бил късоглед, далекоглед или е имал астигматизъм едновременно с операцията на вътрешно перде се коригират и тези аномалии.

Чрез най-съвременните изкуствени вътреочни лещи има възможност да се премахне и т.нар. старческо далекогледство /пресбиопия/ - необходимостта от очила за четене и близко виждане при възрастните хора. А с мултифокалните лещи се постига и невъзможното – корекция на зрението, за да може пациентът да гледа еднакво добре и надалече и на близо, т.е. да няма нужда повече от никакви очила.


Премахването на катаракта е най-честата операция на окото. Прави се с ултразвуков апарат като разрезът на окото, през който се работи, е 2-2.5 милиметров. Болница „МЕДЛАЙН” разполага с най-последния модел на този род апаратура - Alcon Infiniti. През разреза се вкарва сонда, която изсмуква ядрото на помътнената леща. След това се слага навитата като „палачинка” изкуствена леща. Тя сама се разгъва в окото и заема постоянната си позиция. В повечето случаи няма шев, още на другия ден оперираният е в пълна кондиция, след 2-3 дни може да шофира, след седмица вече да работи, а след месец дори да извършва тежък физически труд.

BGfactor.org

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.