Новини

Новини

Вести от Пловдив

Вести от Пловдив

27.2.2007 г. 12:12:40

 Проектът за общ устройствен план на Пловдив ще се обсъжда на национален експертен съвет за устройство на територията и регионална политика, който ще се проведе днес и утре в Международния панаир. В дискусията ще участват представители на министерствата на здравеопазването, транспорта, образованието и отбраната, Националния институт за паметниците на културата, на "Басейнова дирекция", РИОКОЗ, ВиК, "Топлофикация", EVN, Областното пътно управление и др. Сегашният устройствен план на Пловдив е от 1968 г. и според експертите е вече много остарял.

***********************

Европейски демократичен път учредиха в Пловдив

Независимият общински съветник Венцислав Иванов ще е лидерът за Пловдив на гражданско сдружение Европейски демократичен път. Той бе представен от председателя на сдружениетото Димитър Абаджиев и членовете на управителния съвет Мария Капон и Николай Младенов. Според тях между 70 и 80 процента от хората, които се присъединяват към ЕДП, са хора, които за пръв път проявяват интерес към политиката, но ги боли за това, което се случва в дясното пространство. Няма да разделяме, а ще обединяваме - така отговори Николай Младенов на въпроса как ще се различава сдружението от останалите десни сили. От ЕДП поканиха техни представители да участват в дискусия за промените в местната власт след финансовата децентрализация на общините. Димитър Абаджиев коментира, че сдружението, на което е начело, ще участва в местните избори с идеи и програми, но и ще номинира подходящи личности заедно с ГЕРБ и БЗНС - НС, тъй като според него десните управления по места ще са важни за усвояване на средствата от структурните еврофондове след финансовата децентрализация на общините.

*****************************

Частните превозвачи подписаха анекси към договорите си до 22 април

Шестте частни фирми, обслужващи линии на градския транспорт подписаха анекси към договорите си, които изтекоха в края на миналата седмица. Договорите им се удължават до 22.04.2007 година. Анексите са подписани на базата на взетото от Общинския съвет решение за обявяване на конкурс за обслужване на линии от общинската транспортна схема. "За автомобилната инспекция е важно шофьорите да имат редовни договори и заверени пътни листове" - заяви за РП Йордан Арабаджиев, шеф на ДАИ. Той допълни, че с подписването на анексите това изискване е изпълнено и че в това отношение превозвачите няма да имат проблеми.

************************

Малка ВЕЦ край Брестовица за 8,5 млн. лв. влиза в експлоатация до месец 

Започнаха пробните изпитания на малка водноелектрическа централа (ВЕЦ) край близкото до Пловдив село Брестовица. Инвестицията в този възобновяем източник на енергия е на софийската фирма Брестийом и възлиза на 8,5 милиона лева. Собственикът на фирмата Михаил Тодоров уверява, че това е „най-голямата малка ВЕЦ в България“. Мощността на съоръжението е 5 мегавата. В обекта ще бъдат разкрити 10 работни места. Централата ще разчита на вода от язовир Кричим, която ще достига до нея по напоителен канал по силата на сключен с “Напоителни системи” договор.
В момента тече процедура по получаване на разрешителни за изграждането на още две малки ВЕЦ, съобщиха от фирмата. Първата ще е в село Устина – на няколко километра от Брестовица, а втората ще е на 300 метра под централата в Брестовица. Бъдещите електросъоръжения, кръстени Лозята 1 и Лозята 2, ще са с по-малка мощност от първата – по 700 и по 1 300 киловата.
Брестийом работи и в друго направление, свързано с възобновяемите източници на енергия. С помощта на метеоролози от БАН са направили проучвания на ветровете във вилното селище край родопската хижа Бряновщица. Фирмата възнамерява да инсталира ветрогенератор. Според специалистите ветровете там имат потенциал за производството на 800 киловата електричество. В околността има 200 вили, които хронично страдат от ниското напрежение на тока.
Тази екологично чиста енергия ще се изкупува от австрийската компания EVN, собственик на пловдивското електроразпределение на фиксирана цена от близо 9 стотинки на киловат. Инвеститорите очакват първата от тяхната серия малки ВЕЦ в Родопската яка да влезе в редовна експлоатация до края на месец март.


 

22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...
134 години от Съединението
Да си припомним фактите:По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и ...
Започва Есенният салон на изкуствата
Виртуози откриват Есенния салон на изкуствата
Симеоновден  - началото на Християнския календар
Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач”