Новини

Новини

Вести от Пловдив

Вести от Пловдив

27.2.2007 г. 12:12:40

 Проектът за общ устройствен план на Пловдив ще се обсъжда на национален експертен съвет за устройство на територията и регионална политика, който ще се проведе днес и утре в Международния панаир. В дискусията ще участват представители на министерствата на здравеопазването, транспорта, образованието и отбраната, Националния институт за паметниците на културата, на "Басейнова дирекция", РИОКОЗ, ВиК, "Топлофикация", EVN, Областното пътно управление и др. Сегашният устройствен план на Пловдив е от 1968 г. и според експертите е вече много остарял.

***********************

Европейски демократичен път учредиха в Пловдив

Независимият общински съветник Венцислав Иванов ще е лидерът за Пловдив на гражданско сдружение Европейски демократичен път. Той бе представен от председателя на сдружениетото Димитър Абаджиев и членовете на управителния съвет Мария Капон и Николай Младенов. Според тях между 70 и 80 процента от хората, които се присъединяват към ЕДП, са хора, които за пръв път проявяват интерес към политиката, но ги боли за това, което се случва в дясното пространство. Няма да разделяме, а ще обединяваме - така отговори Николай Младенов на въпроса как ще се различава сдружението от останалите десни сили. От ЕДП поканиха техни представители да участват в дискусия за промените в местната власт след финансовата децентрализация на общините. Димитър Абаджиев коментира, че сдружението, на което е начело, ще участва в местните избори с идеи и програми, но и ще номинира подходящи личности заедно с ГЕРБ и БЗНС - НС, тъй като според него десните управления по места ще са важни за усвояване на средствата от структурните еврофондове след финансовата децентрализация на общините.

*****************************

Частните превозвачи подписаха анекси към договорите си до 22 април

Шестте частни фирми, обслужващи линии на градския транспорт подписаха анекси към договорите си, които изтекоха в края на миналата седмица. Договорите им се удължават до 22.04.2007 година. Анексите са подписани на базата на взетото от Общинския съвет решение за обявяване на конкурс за обслужване на линии от общинската транспортна схема. "За автомобилната инспекция е важно шофьорите да имат редовни договори и заверени пътни листове" - заяви за РП Йордан Арабаджиев, шеф на ДАИ. Той допълни, че с подписването на анексите това изискване е изпълнено и че в това отношение превозвачите няма да имат проблеми.

************************

Малка ВЕЦ край Брестовица за 8,5 млн. лв. влиза в експлоатация до месец 

Започнаха пробните изпитания на малка водноелектрическа централа (ВЕЦ) край близкото до Пловдив село Брестовица. Инвестицията в този възобновяем източник на енергия е на софийската фирма Брестийом и възлиза на 8,5 милиона лева. Собственикът на фирмата Михаил Тодоров уверява, че това е „най-голямата малка ВЕЦ в България“. Мощността на съоръжението е 5 мегавата. В обекта ще бъдат разкрити 10 работни места. Централата ще разчита на вода от язовир Кричим, която ще достига до нея по напоителен канал по силата на сключен с “Напоителни системи” договор.
В момента тече процедура по получаване на разрешителни за изграждането на още две малки ВЕЦ, съобщиха от фирмата. Първата ще е в село Устина – на няколко километра от Брестовица, а втората ще е на 300 метра под централата в Брестовица. Бъдещите електросъоръжения, кръстени Лозята 1 и Лозята 2, ще са с по-малка мощност от първата – по 700 и по 1 300 киловата.
Брестийом работи и в друго направление, свързано с възобновяемите източници на енергия. С помощта на метеоролози от БАН са направили проучвания на ветровете във вилното селище край родопската хижа Бряновщица. Фирмата възнамерява да инсталира ветрогенератор. Според специалистите ветровете там имат потенциал за производството на 800 киловата електричество. В околността има 200 вили, които хронично страдат от ниското напрежение на тока.
Тази екологично чиста енергия ще се изкупува от австрийската компания EVN, собственик на пловдивското електроразпределение на фиксирана цена от близо 9 стотинки на киловат. Инвеститорите очакват първата от тяхната серия малки ВЕЦ в Родопската яка да влезе в редовна експлоатация до края на месец март.


 

Днес е Световният ден на книгата и авторското право
Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г.
22 април - Международен ден на Земята
На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята.
143 години от Априлското въстание
Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
19.4.2020 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
18.4.2020 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.
Разпети петък
Разпети петък
17.4.2020 г. 8:00:00
На Разпети или Велики петък се възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение.
Велики четвъртък
Велики четвъртък
16.4.2020 г. 8:00:00
Ранната сутрин на Великия четвъртък е отредена в повечето райони на страната за боядисването на яйцата.
Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви
Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.
Легенда за великденския заек
Великденският заек е един от най-разпространените и познати символи на Великден
СТРАСТНА СЕДМИЦА (СТРАСТНА НЕДЕЛЯ)
Нарича се още Велика неделя - това е седмицата (понеделник-събота) преди ВЕЛИКДЕН, в която всеки ден се извършват определени действия, свързани с големия празник.