Новини

Новини

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив празнува своя юбилей

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив празнува своя юбилей

24.9.2014 г. 15:45:12
Пловдив, тази година има много поводи за гордост. След като бе избран за Европейска столица на България през 2019, в края на септември там ще се отбележи и още едно важно събитие – 50-ата годишнина на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. За този период висшето училище е отворило път на много талантливи български творци: цигуларят Васко Василев, оперната певица Красимира Стефанова, редица народни изпълнители.

„На 25 септември за първи път в България ще се състои уникален концерт. Петстотин певци, инструменталисти и танцьори от най-известните народни ансамбли едновременно ще пеят, свирят и танцуват на сцената на Амфитеатъра в Пловдив. Ще чуем и видим оркестрите и хоровете на АМТИИ, фолклорните ансамбли „Тракия” и „Пазарджик”, „Родопа” – Смолян и оркестъра на БНР. Голяма част от изпълнителите в тях са бивши наши възпитаници, с което много се гордеем. Солисти ще бъдат артисти, отново завършили нашата академия и отдавна придобили световна известност – Теодоси Спасов, Бинка Добрева, Илка Александрова, Росица Пейчева, Данислав Кехайов.”

През 2014 г. на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив получи наградата „Златното перо”, предоставена от Classic FM.

Проф. Милчо Василев сподели за един приз, който академичният съвет е присъдил единодушно:

„На 24.09 Теодоси Спасов ще получи званието „Доктор хонорис кауза” за изключителните му заслуги в развитието на АМТИИ. С изкуството си той доказа, че нашите народни инструменти са уникални. Теодоси допринесе за тяхното разпространение и известност по цял свят. Показа, че кавалът може да бъде равностоен и в народната, и в класическата музика, и в джаза. На базата на това ние в АМТИИ създадохме няколко поп и джаз формации, в които свирят наши колеги на народни инструменти. Теодоси никога не забравя да подчертае, че е завършил нашата академия.”


bnr.bg
Днес е Григоровден
Днес е Григоровден
25.1.2020 г. 8:00:00
Днес, 25 януари, тачим паметта на Свети Григорий Богослов или Григорий Назиански
На този ден е роден Гоце Делчев (1872-1903)
“Аз възприемам света като място за културно съревнование между народите”
Днес е Денят на прегръдката
Светът днес отбелязва Деня на прегръдката
ПЕТЛЬОВДЕН
ПЕТЛЬОВДЕН
20.1.2020 г. 9:00:00
Обредна трапеза: сварен цял петел, обредни краваи (или пита).
Днес е Атанасовден
Днес е Атанасовден
18.1.2020 г. 8:00:00
Aтанасовден се почита като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.
Днес е АНТОНОВДЕН
Днес е АНТОНОВДЕН
17.1.2020 г. 9:00:00
Именници: Антон (означава "безценен" на латински), Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, Андон.
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
16.1.2020 г. 9:00:00
Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника.
Света мъченица Татяна
Именници: Татяна, Таня
ДНЕС Е БАБИНДЕН
ДНЕС Е БАБИНДЕН
8.1.2020 г. 9:00:00
Празник, посветен на бабите-акушерки, родилките и здравето на децата. Съдържа 3 основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословии, намазване на децата с ...
На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като <...