Новини

Новини

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив празнува своя юбилей

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив празнува своя юбилей

24.9.2014 г. 15:45:12
Пловдив, тази година има много поводи за гордост. След като бе избран за Европейска столица на България през 2019, в края на септември там ще се отбележи и още едно важно събитие – 50-ата годишнина на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. За този период висшето училище е отворило път на много талантливи български творци: цигуларят Васко Василев, оперната певица Красимира Стефанова, редица народни изпълнители.

„На 25 септември за първи път в България ще се състои уникален концерт. Петстотин певци, инструменталисти и танцьори от най-известните народни ансамбли едновременно ще пеят, свирят и танцуват на сцената на Амфитеатъра в Пловдив. Ще чуем и видим оркестрите и хоровете на АМТИИ, фолклорните ансамбли „Тракия” и „Пазарджик”, „Родопа” – Смолян и оркестъра на БНР. Голяма част от изпълнителите в тях са бивши наши възпитаници, с което много се гордеем. Солисти ще бъдат артисти, отново завършили нашата академия и отдавна придобили световна известност – Теодоси Спасов, Бинка Добрева, Илка Александрова, Росица Пейчева, Данислав Кехайов.”

През 2014 г. на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив получи наградата „Златното перо”, предоставена от Classic FM.

Проф. Милчо Василев сподели за един приз, който академичният съвет е присъдил единодушно:

„На 24.09 Теодоси Спасов ще получи званието „Доктор хонорис кауза” за изключителните му заслуги в развитието на АМТИИ. С изкуството си той доказа, че нашите народни инструменти са уникални. Теодоси допринесе за тяхното разпространение и известност по цял свят. Показа, че кавалът може да бъде равностоен и в народната, и в класическата музика, и в джаза. На базата на това ние в АМТИИ създадохме няколко поп и джаз формации, в които свирят наши колеги на народни инструменти. Теодоси никога не забравя да подчертае, че е завършил нашата академия.”


bnr.bg
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.