Новини

Новини

 Започва геодезическото заснемане на Римския стадион

Започва геодезическото заснемане на Римския стадион

25.2.2010 г. 16:03:43

Започва геодезическото и фотограметрично заснемане на Античния стадион. Стартът на работата ще бъде даден в 11 часа в присъствието на Областния управител Иван Тотев.

От 6 на 4 месеца бе намален срокът за създаване на технически проект за възраждане на Римския стадион в Пловдив. Скъсяване на времето за тази задача бе направено за  преодоляване на забавянето в предварителната подготовка на проекта.

Идеята е да се разкрие нова част от Античния стадион на Филипопол, на части от акведукта в съседство, на останки от крепостна стена и антична улица.  За реализацията на този проект Областната управа спечели близо 900 000 евро посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Дарик
"Променен до неузнаваемост трябва да е след две години площад "Джумаята". Започва да се осъществява проектът "Античният стадион на Филипопол - опазване, реабилитация и градско обновяване", с който областната администрация участва пред европейските институции и спечели.
896 825 евро ще струва амбициозното начинание, като 83,51% от тях ще отпусне правителското на Норвегия, 15% ще дойдат от републиканския бюджет, а 1,49% ще са за сметка на изпълнителя на проекта.

"Целта на проекта е не просто да се разреши реалният проблем с благоустройството на централната градска част, а да бъде пилотна реализация на новата градска стратегия за създаване на подземен музей на Филипопол", заяви областният управител Тодор Петков на пресконференция днес.

Според проф. Тодор Кръстев, ръководител на авторския колектив при Асоциацията за културен туризъм, разработил идейния проект, неугледната в момента Джумая с античната забележителност, недооценявана и наричана сега "Дупката", ще се превърне в едно от най-привлекателните места в града и ще е сред най-предпочитаните туристически атракции.

В момента само 29% от посетителите на Пловдив знаели, че има такъв обект, събиращ в античността публика от 30 000 души; 15% била неговата посещаемост, а само 6% го смятали за най-впечатляващото място. При социологическо проучване се оказало, че познатостта на Римския стадион от реклама е нулева.

Според проф. Кръстев обърнати с гръб, като рамка на стадиона, художниците на Джумаята допълнително го затваряли за вниманието на минувачите. Това на практика водело до пълното му неглижиране като туристически обект.

"Античният стадион ще бъде физически реално отворен за хората. В момента той е задушен от бетонна плоча, която прогресивно старее и не може да се обнови. Хората не подозират какви ценности се крият под земята", подчерта проф. Кръстев.

Ще бъдат разкрити за очите на пловдивчани и туристи не само повече от пространството на стадиона, но и на античната улица под него, на намиращия се наблизо акведукт. За завършеността на възприятието ще спомага осъществяването на връзка между реалните обекти и виртуалната представа. Много от античните находки при извършвано ново строителство или ремонти били отнасяни по музеи и складове и на практика скривани от очите на хората. Те ще бъдат ситуирани на подходящи места. Мултимедийна връзка ще бъде осъществявана с Археологическия музей, за да видят посетителите и експонатите там.

Подходящо художествено осветление щяло още повече да привлича вниманието през нощта. Помислено е и за хората с увреждания, за които ще има специални подходи, оборудван с плазмени екрани асансьор, бронзов макет на цялото съоръжение, аудиоинформация.

Още за днес е насрочена първата работна среща, която ще уточнява какви конкурси за обществена поръчка ще бъдат възлагани, до дни ще бъдат подписани договорите за финансиране, предстои одобрение и от Националния институт за опазване на паметниците на културата. Наесен ще започнат реалните дейности по реабилитацията, както я наричат специалистите, на стадиона, прогнозира Тодор Петков.

Така Пловдив започва на практика да осъществява залегналата в общия градоустройствен план стратегия за разкриването на подземния музей на Филипопол. В момента не е възможно под цялата Главна да се възстанови подземната антична улица, но проф. Кръстев се надява, че някога ще дойде времето и на това.

Plovdiv24.bg.
 

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.