Новини

Новини

 Започва геодезическото заснемане на Римския стадион

Започва геодезическото заснемане на Римския стадион

25.2.2010 г. 16:03:43

Започва геодезическото и фотограметрично заснемане на Античния стадион. Стартът на работата ще бъде даден в 11 часа в присъствието на Областния управител Иван Тотев.

От 6 на 4 месеца бе намален срокът за създаване на технически проект за възраждане на Римския стадион в Пловдив. Скъсяване на времето за тази задача бе направено за  преодоляване на забавянето в предварителната подготовка на проекта.

Идеята е да се разкрие нова част от Античния стадион на Филипопол, на части от акведукта в съседство, на останки от крепостна стена и антична улица.  За реализацията на този проект Областната управа спечели близо 900 000 евро посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Дарик
"Променен до неузнаваемост трябва да е след две години площад "Джумаята". Започва да се осъществява проектът "Античният стадион на Филипопол - опазване, реабилитация и градско обновяване", с който областната администрация участва пред европейските институции и спечели.
896 825 евро ще струва амбициозното начинание, като 83,51% от тях ще отпусне правителското на Норвегия, 15% ще дойдат от републиканския бюджет, а 1,49% ще са за сметка на изпълнителя на проекта.

"Целта на проекта е не просто да се разреши реалният проблем с благоустройството на централната градска част, а да бъде пилотна реализация на новата градска стратегия за създаване на подземен музей на Филипопол", заяви областният управител Тодор Петков на пресконференция днес.

Според проф. Тодор Кръстев, ръководител на авторския колектив при Асоциацията за културен туризъм, разработил идейния проект, неугледната в момента Джумая с античната забележителност, недооценявана и наричана сега "Дупката", ще се превърне в едно от най-привлекателните места в града и ще е сред най-предпочитаните туристически атракции.

В момента само 29% от посетителите на Пловдив знаели, че има такъв обект, събиращ в античността публика от 30 000 души; 15% била неговата посещаемост, а само 6% го смятали за най-впечатляващото място. При социологическо проучване се оказало, че познатостта на Римския стадион от реклама е нулева.

Според проф. Кръстев обърнати с гръб, като рамка на стадиона, художниците на Джумаята допълнително го затваряли за вниманието на минувачите. Това на практика водело до пълното му неглижиране като туристически обект.

"Античният стадион ще бъде физически реално отворен за хората. В момента той е задушен от бетонна плоча, която прогресивно старее и не може да се обнови. Хората не подозират какви ценности се крият под земята", подчерта проф. Кръстев.

Ще бъдат разкрити за очите на пловдивчани и туристи не само повече от пространството на стадиона, но и на античната улица под него, на намиращия се наблизо акведукт. За завършеността на възприятието ще спомага осъществяването на връзка между реалните обекти и виртуалната представа. Много от античните находки при извършвано ново строителство или ремонти били отнасяни по музеи и складове и на практика скривани от очите на хората. Те ще бъдат ситуирани на подходящи места. Мултимедийна връзка ще бъде осъществявана с Археологическия музей, за да видят посетителите и експонатите там.

Подходящо художествено осветление щяло още повече да привлича вниманието през нощта. Помислено е и за хората с увреждания, за които ще има специални подходи, оборудван с плазмени екрани асансьор, бронзов макет на цялото съоръжение, аудиоинформация.

Още за днес е насрочена първата работна среща, която ще уточнява какви конкурси за обществена поръчка ще бъдат възлагани, до дни ще бъдат подписани договорите за финансиране, предстои одобрение и от Националния институт за опазване на паметниците на културата. Наесен ще започнат реалните дейности по реабилитацията, както я наричат специалистите, на стадиона, прогнозира Тодор Петков.

Така Пловдив започва на практика да осъществява залегналата в общия градоустройствен план стратегия за разкриването на подземния музей на Филипопол. В момента не е възможно под цялата Главна да се възстанови подземната антична улица, но проф. Кръстев се надява, че някога ще дойде времето и на това.

Plovdiv24.bg.
 

 28, 29 и 30 юли - ГОРЕЩНИЦИ
Празниците са известни още и под имената Блъсъци, Чурици, Германовци, Чурлига, Пърлига, Марина огнена, Опалена Мария, Чурута - в традиционния на...
СВЕТИ ПРОКОПИЙ (Прокопи Пчелар)
Имен ден: Прокопи.Прокопи Пчелар - в народните представи се свързва с пчеларството.  В ранно утро жените на пчеларите изпичат по два обредни хляба, за да събират пчелите много мед....
На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички...
Да се целунем!
Да се целунем!
6.7.2019 г. 11:00:00
Неслучайно световният ден на целувката се отбелязва днес - в разгара на горещото лято. Така е от 1988 година насам - със сигурност не просто защото целувката след хранене понижава риска от кариес...
 120 от убийството на Стефан Стамболов (31 януари 1854 – 6 юли 1895)
Роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново. Потеклото му по майчина и бащина линия е от Трявна.
ЛЕТЕН АТАНАСОВДЕН
ЛЕТЕН АТАНАСОВДЕН
5.7.2019 г. 10:00:00
Именници: Атанас, Атанаска (но по принцип празнуват на 18 януари).Обредна трапеза: прясна пита, кокошка, в някои райони се прави курбан.Празникът е известен още под имената &bd...
Джон Лоутън и БТР в Тутракан на Джулай морнинг
Джон Лоутън и БТР в Тутракан на Джулай морнинг Дълги години музикантите посрещаха 1 юли на Камен бряг
Днес е СВЕТИ ВРАЧ (Св.Св.Козма и Дамян)
Народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. Свързан е с вярата в светите лечители Кузма и Дамян. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или ...
Днес е ПАВЛЬОВДЕН
Днес е ПАВЛЬОВДЕН
30.6.2019 г. 8:00:00
Именници: Павел, Павлина, Пoлина, Поля. Павльовден, Павловден, Павлувден - народен празник, отбелязван главно в Източна България за предпазване от огън, пожар, гръм и по-рядко от градушка. Св...
Днес е ПЕТРОВДЕН
Днес е ПЕТРОВДЕН
29.6.2019 г. 8:00:00
Именници: Петър, Пенка, Петрана, Петя,  Пейо, Камен; още Румен, Асен, Ася, Апостол, Крум, Чавдар, а също и Павел, Павлин, Павлина, Пoлина (въпреки, че те празнуват по-скоро на следващия ден, 3...