Новини

Новини

 Започва геодезическото заснемане на Римския стадион

Започва геодезическото заснемане на Римския стадион

25.2.2010 г. 16:03:43

Започва геодезическото и фотограметрично заснемане на Античния стадион. Стартът на работата ще бъде даден в 11 часа в присъствието на Областния управител Иван Тотев.

От 6 на 4 месеца бе намален срокът за създаване на технически проект за възраждане на Римския стадион в Пловдив. Скъсяване на времето за тази задача бе направено за  преодоляване на забавянето в предварителната подготовка на проекта.

Идеята е да се разкрие нова част от Античния стадион на Филипопол, на части от акведукта в съседство, на останки от крепостна стена и антична улица.  За реализацията на този проект Областната управа спечели близо 900 000 евро посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Дарик
"Променен до неузнаваемост трябва да е след две години площад "Джумаята". Започва да се осъществява проектът "Античният стадион на Филипопол - опазване, реабилитация и градско обновяване", с който областната администрация участва пред европейските институции и спечели.
896 825 евро ще струва амбициозното начинание, като 83,51% от тях ще отпусне правителското на Норвегия, 15% ще дойдат от републиканския бюджет, а 1,49% ще са за сметка на изпълнителя на проекта.

"Целта на проекта е не просто да се разреши реалният проблем с благоустройството на централната градска част, а да бъде пилотна реализация на новата градска стратегия за създаване на подземен музей на Филипопол", заяви областният управител Тодор Петков на пресконференция днес.

Според проф. Тодор Кръстев, ръководител на авторския колектив при Асоциацията за културен туризъм, разработил идейния проект, неугледната в момента Джумая с античната забележителност, недооценявана и наричана сега "Дупката", ще се превърне в едно от най-привлекателните места в града и ще е сред най-предпочитаните туристически атракции.

В момента само 29% от посетителите на Пловдив знаели, че има такъв обект, събиращ в античността публика от 30 000 души; 15% била неговата посещаемост, а само 6% го смятали за най-впечатляващото място. При социологическо проучване се оказало, че познатостта на Римския стадион от реклама е нулева.

Според проф. Кръстев обърнати с гръб, като рамка на стадиона, художниците на Джумаята допълнително го затваряли за вниманието на минувачите. Това на практика водело до пълното му неглижиране като туристически обект.

"Античният стадион ще бъде физически реално отворен за хората. В момента той е задушен от бетонна плоча, която прогресивно старее и не може да се обнови. Хората не подозират какви ценности се крият под земята", подчерта проф. Кръстев.

Ще бъдат разкрити за очите на пловдивчани и туристи не само повече от пространството на стадиона, но и на античната улица под него, на намиращия се наблизо акведукт. За завършеността на възприятието ще спомага осъществяването на връзка между реалните обекти и виртуалната представа. Много от античните находки при извършвано ново строителство или ремонти били отнасяни по музеи и складове и на практика скривани от очите на хората. Те ще бъдат ситуирани на подходящи места. Мултимедийна връзка ще бъде осъществявана с Археологическия музей, за да видят посетителите и експонатите там.

Подходящо художествено осветление щяло още повече да привлича вниманието през нощта. Помислено е и за хората с увреждания, за които ще има специални подходи, оборудван с плазмени екрани асансьор, бронзов макет на цялото съоръжение, аудиоинформация.

Още за днес е насрочена първата работна среща, която ще уточнява какви конкурси за обществена поръчка ще бъдат възлагани, до дни ще бъдат подписани договорите за финансиране, предстои одобрение и от Националния институт за опазване на паметниците на културата. Наесен ще започнат реалните дейности по реабилитацията, както я наричат специалистите, на стадиона, прогнозира Тодор Петков.

Така Пловдив започва на практика да осъществява залегналата в общия градоустройствен план стратегия за разкриването на подземния музей на Филипопол. В момента не е възможно под цялата Главна да се възстанови подземната антична улица, но проф. Кръстев се надява, че някога ще дойде времето и на това.

Plovdiv24.bg.
 

Днес е ПЕТКОВДЕН (Преп. Параскева - Петка Търновска)
Именници: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка.Петковден, наричан още Петки - народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. В планинските райони на Петки се извършват о...
В петък е Международният ден на усмивката :)
По традиция (вече 12 години) всеки първи петък на октомври (през 2012 година на 5 октомври), преди да настъпи есента, се отбелязва Световният ден на усмивката.
ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика с...
22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...