Новини

Новини

Откриват юбилейна изложба на Нейчо Дойчев в Художествената галерия

Откриват юбилейна изложба на Нейчо Дойчев в Художествената галерия

14.7.2010 г. 9:56:39
Юбилейна изложба на Нейчо Дойчев ще бъде открита от днес до 31 юли в Градската художествена галерия на ул. "Княз Александър I" 15.

Нейчо Дойчев е роден на 03 януари 1950 г. в Стара Загора.
През 1976 г. завършва Художествената академия във Велико Търново при проф. Александър Терзиев и проф. Никола Генов.
През 1976 - 1977 г. специализира в Художествената академия в Братислава, при проф. Йозеф Орлик.

След дипломирането си, Нейчо Дойчев започва да се занимава с академично и реалистично изкуство. Рисува портрети, пейзажи, голи тела, натюрморти от природата.

Днес характерни за изкуството му са обогатеността и взаимодействието между цветове и тонове, диалогът и напрежението в създаването на пространство в картините.

Познат с артистичното име Д' Нейчо, пазарджишкият художник Нейчо Дойчев, доскорошен директор на Художествената галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик, представя своята юбилейна изложба живопис в залите на Градската художествена галерия - Пловдив. В 45 платна живописецът ни представя своя път към храма. Преминал през школата на реализма, Нейчо Дойчев открива безкрайността на абстрактните паралелни светове. В по-ранен период на своето творчество търсенията му бяха близки до сюрреализма, в един личен вариант. Днес художникът натоварва платното с физическата тежест на плътни слоеве боя, нанасяйки яростно подсъзнателните си видения, превръщайки поредицата от творби в искрящ водопад от чисти цветове, пластични форми и светлина, подсказвайки на зрителя духовните си стремежи, обвързани в живописната амалгама на времето, което му принадлежи.

Plovdiv24.bg

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.