Новини

Новини

 91 години от създаването на ГУЛАГ, първата и най-голяма мрежа от концлагери

91 години от създаването на ГУЛАГ, първата и най-голяма мрежа от концлагери

15.4.2010 г. 4:19:49

На тази дата преди 90 години в 1919 г. с декрет на съветската власт са създадени трудововъзпитателните лагери, наречени ГУЛАГ (Главно Управление на Лагерите). Те са подразделение на Народния комисариат на вътрешните работи в СССР през 1934-1956 г., ръководещо трудово-поправителните лагери. При системата на масови репресии и произвол в лагерите попадат много политически неудобни за съветската власт хора. Затворниците работят безплатно при строителството на пътища и промишлени обекти в Сибир. Поради тежките условия на труд, глада и болестите смъртността е изключително висока.

Повече от хиляда български емигранти минаха през сталинските затвори, свидетелства героят от Лайпциг, Благой Попов . Точното число на загиналите не е известно, но не е по-малко от шестстотин души. „Част от тях бяха разстреляни - пише Попов, - другата част загинаха по затворите, но по-голямата част измряха от глад и болести в Колима и други лагери."

До този момент не са установени точните цифри на миналите през ГУЛАГ и още по-малко - на избитите там.

За по-голямо изображение на картата на ГУЛАГ - клик.

 

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.