Новини

Новини

Годишнина от възстановяване на Българската екзархия

Годишнина от възстановяване на Българската екзархия

28.2.2010 г. 0:30:23

На 28 февруари 1870 г. султански ферман възстановява автокефалната българска църква със статут на Екзархия, като признава целокупността на българската национална общност в екзархийските граници.

Това постижение, едно от най-големите през Възраждането, е резултат на десетилетните борби против Цариградската гръцка патриаршия и нейното висше духовенство. Ферманът за Екзархия постановява тя да включва 16 епархии, но чл. 10 предвижда нейното разширяване в Македония и Одринска Тракия. Народно-църковният събор през 1871 г. се свиква с участието на представители и на тези спорни епархии, две от които, Скопската и Охридската, са признати по-късно с плебисцит за съставни на Българската Екзархия. Съборът приема екзархийския устав и избира привременен съвет, който заедно със Синода от българските владици започва да ръководи българската църква със седалище в Истанбул.

Още много народни усилия костват пречките, създавани от вътрешни и външни противници. В спорните епархии, останали в диоцеза на Цариградската патриаршия, Българите продължават да се борят за плебисцит, но срещат противодействието на гръцкия национализъм, на западната религиозна пропаганда (католическа и протестантска) и на двойствената политика на Високата порта.

Източник: Сайт на Български Национален Съюз

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.