Новини

Новини

Археологическият музей пред откриване

Археологическият музей пред откриване

4.10.2010 г. 13:51:08
На 12 октомври от 11 часа най-сетне ще отвори врати изцяло реконструирания Археологически музей. Това обяви директорът на музея и общ. съветник Костадин Кисьов от трибуната на местния парламент, след началото на днешната извънредна сесия.

"Пловдив ще има най-модерния музей в страната, който отговаря на най-високите европейски стандарти. Един от експонатите, който посетителите ще видят сред експозицията при откриването, струва например 1 млн. и 200 хил. долара - почти колкото експонатите на всички пловдивски музеи общо", обясни Кисьов.

В започналата през 2003 г. реконструкция общината е вложила около 3 млн. лв., без да получи и стотинка от държавата. В момента тя продължава усилията да си върне взетите от София най-ценни находки. В трезорите на музея вече са върнати някои от най-скъпите експонати. Целта, както неколкократно подчертава и кметът, и директорът, е до откриването и в своя дом да се завърне и панагюрското златно съкровище.

През следващата година музеят ще работи от 9,30 до 17,30 ч. с един почивен ден - понеделник.

Plovdiv24.bg

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.