Новини

Новини

Новини от Пловдив

Новини от Пловдив

18.5.2008 г. 23:38:12 ч.
От Пловдив на живо

На 19.05.2008 г. (понеделник) от 18.00 часа в Регионален Етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата на АЕК „Етър” – Габрово - „НОЖАРСТВОТО В ГАБРОВСКО”.

Съпроводена с демонстрация на етърския майстор-ножар Андрей Стоянов Андреев.
Майсторът ще работи през целия след обяд в двора на музея.

Изложбата включва и изложба-базар.


Пресцентър РЕМ – Пловдив

***
Пловдив, събота, 17 май 2008


Художникът Стефан Слабаков се просълзи от вълнение, когато три поколения на артистичната фамилия се събраха на откриването на изложбата му с картини от Маями в Стария Пловдив.


Не по-малко развълнуван беше дядото Петър Слабаков, който пристигна от севлиевското село Бериево, за да види картините на внука си. Под ръка неотлъчно го държеше първата му съпруга Стефка, на която е кръстен младият художник. Тя пък беше дошла от крайморското село Фазаново, където навремето Стефан прекарвал летните месеци.


Чичото Андрей и жена му Ернестина също привличаха вниманието на гостите. Много ми харесват картините, но не мога да ви обясня защо. Аз съм интуитивен човек и нещо или веднага ми харесва, или не. В картините на Стефчо ми прави впечатление, че детайлите веднага се набиват в очите, коментира Петър Слабаков. Той беше нахлупил на главата си синя шапка с козирка и надпис SLABAK. Внукът ми я подари есента и от тогава не я свалям, похвали се именитият актьор.


Приятели от детството изненадаха Стефан Слабаков, който едва ги позна, а след това вълнението от спомените го обхвана още повече. Залата в Къщата на мексиканската графика в Стария град едва побра всички гости, дошли да видят задокеанските творби на Слабаков-младши.


Внукът на Петър Слабаков - Стефан, ще прави утре изложба в градската художествена галерия в Пловдив под наслов Miami beach Impressions.


30-годишният художник живее в САЩ от 1992 година.Стефан е известен дизайнер на дискотечен интериор, както и участник в най-голямото изложение за изкуство в САЩ "Арт Базел" в Маями.

***
Мото уикенд предстои край Асеновград

Национален мото уикенд ще се проведе в местността „40 извора” край Асеновград. Очаква се на събора да присъстват стотици рокери от страната и съседните ни държави. Ще се проведат спортни състезания, а рок групи ще изнесат концерти.

 Информация: Интернет

Днес е Атанасовден
Днес е Атанасовден
18.1.2019 г. 08:00:00 ч.
Aтанасовден се почита като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.
Днес е АНТОНОВДЕН
Днес е АНТОНОВДЕН
17.1.2019 г. 09:00:00 ч.
Именници: Антон (означава "безценен" на латински), Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, Андон.
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
16.1.2019 г. 09:00:00 ч.
Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника.
Света мъченица Татяна
Света мъченица Татяна
12.1.2019 г. 09:00:00 ч.
Именници: Татяна, Таня
Европейска столица на културата: Как Пловдив се готви за домакинството?
След броени часове Пловдив става официално Европейска столица на културата за 2019 г..
ДНЕС Е БАБИНДЕН
ДНЕС Е БАБИНДЕН
8.1.2019 г. 09:00:00 ч.
Празник, посветен на бабите-акушерки, родилките и здравето на децата. Съдържа 3 основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословии, намазване на децата с ...
Празникът на Йоан Кръстител или Ивановден
На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като <...
Днес е БОГОЯВЛЕНИЕ / ЙОРДАНОВДЕН
Именници: Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка. \r\n

Днес е роден първият български генерал - генерал-майор Сава Муткуров
Той е деен участник в Съединението, в Сръбско-Българската война, застава на страната на Стамболов, за да защити отечеството срещу русофилския преврат; би...
 2 януари - СИЛВЕСТЪРОВДЕН
Патрон на празника е Свети Силвестър, римски папа (314–335) от, покръстил император Константин Велики. По време на неговото светителство неделният ден бил преименуван от "ден на Слънцето"...