Новини

Новини

Новини от Пловдив

Новини от Пловдив

18.5.2008 г. 23:38:12
От Пловдив на живо

На 19.05.2008 г. (понеделник) от 18.00 часа в Регионален Етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата на АЕК „Етър” – Габрово - „НОЖАРСТВОТО В ГАБРОВСКО”.

Съпроводена с демонстрация на етърския майстор-ножар Андрей Стоянов Андреев.
Майсторът ще работи през целия след обяд в двора на музея.

Изложбата включва и изложба-базар.


Пресцентър РЕМ – Пловдив

***
Пловдив, събота, 17 май 2008


Художникът Стефан Слабаков се просълзи от вълнение, когато три поколения на артистичната фамилия се събраха на откриването на изложбата му с картини от Маями в Стария Пловдив.


Не по-малко развълнуван беше дядото Петър Слабаков, който пристигна от севлиевското село Бериево, за да види картините на внука си. Под ръка неотлъчно го държеше първата му съпруга Стефка, на която е кръстен младият художник. Тя пък беше дошла от крайморското село Фазаново, където навремето Стефан прекарвал летните месеци.


Чичото Андрей и жена му Ернестина също привличаха вниманието на гостите. Много ми харесват картините, но не мога да ви обясня защо. Аз съм интуитивен човек и нещо или веднага ми харесва, или не. В картините на Стефчо ми прави впечатление, че детайлите веднага се набиват в очите, коментира Петър Слабаков. Той беше нахлупил на главата си синя шапка с козирка и надпис SLABAK. Внукът ми я подари есента и от тогава не я свалям, похвали се именитият актьор.


Приятели от детството изненадаха Стефан Слабаков, който едва ги позна, а след това вълнението от спомените го обхвана още повече. Залата в Къщата на мексиканската графика в Стария град едва побра всички гости, дошли да видят задокеанските творби на Слабаков-младши.


Внукът на Петър Слабаков - Стефан, ще прави утре изложба в градската художествена галерия в Пловдив под наслов Miami beach Impressions.


30-годишният художник живее в САЩ от 1992 година.Стефан е известен дизайнер на дискотечен интериор, както и участник в най-голямото изложение за изкуство в САЩ "Арт Базел" в Маями.

***
Мото уикенд предстои край Асеновград

Национален мото уикенд ще се проведе в местността „40 извора” край Асеновград. Очаква се на събора да присъстват стотици рокери от страната и съседните ни държави. Ще се проведат спортни състезания, а рок групи ще изнесат концерти.

 Информация: Интернет

Световен ден на водата
Световният ден на водата се отбелязва на 22 март по решение на конференцията на ООН за околната среда и развитието, взето в Рио де Жанейро, Бразилия през юни 1992 година.
Честита Пролет!
Честита Пролет!
20.3.2019 г. 23:59:00
В 23 часа и 58 минути настъпи Астрономическата пролет.
20 март- Международен ден на франкофонията
Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 199...
Днес е роден немският гений Рудолф Дизел
Да си припомним трагичната съдба на на великия немец - Рудолф Дизел, който продаде патента си   15 декември 1899 година. Мюнхен, ул. "Lessingstrasse&rd...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
16.3.2019 г. 10:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.
Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив
През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по света.
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
10.3.2019 г. 8:00:00
Oбредна трапеза: баница, питка, млин със сирене, яйца, бяла халва с ядки, риба.
България отбелязва "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството"
България отбелязва днес "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството", обявен с решение на Министерския съвет на 13 февруари 2003 г. и отбелязан за първи път у нас...
Международният ден на жените се отбелязва днес
Днес в някои страни на света се отбелязва международният ден на жените. Празникът е свързан с първата масова проява на жени работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 година.На Втората международ...
Месни Заговезни
Месни Заговезни
3.3.2019 г. 11:00:00
На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости - т.е."заговяват от месо", затова празничната трапеза е само от месни ястия. В...