Новини

Новини

Музикален фест на Австрия стартира в Старинен Пловдив

Музикален фест на Австрия стартира в Старинен Пловдив

21.4.2010 г. 9:00:38

Австрийски музикални седмици отварят врати за 14 път в България. Фестивалът в Старинен Пловдив и още 6 български градове тази година е посветен на Густав Малер и ще радва публиката от 22 април до 21 май 2010 г. Почетният патронаж е на министъра на културата на България Вежди Рашидов и на посланика на Австрия Герхард Райвегер.

Фестивалът включва 14 концерта и два майсторски класа в Пловдив и София. В Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” ще се проведе второто издание на музикалния конкурс за австрийска инструментална камерна музика, който допринася за популяризирането на този музикален жанр сред младите изпълнители.

Тази година се навършват 150 години от рождението на Густав Малер - предвестник на модернизма. Затова в програмата сега наред с класическа музика са включени и концерти с фолклор, джаз, рок и електронна музика.

За участие във фестивала от Австрия идват изключителни музиканти, сред които диригентката Мириям Шмидт, цигуларката Елена Денисова, DJ Щефан Сухомел - Сустеп, както и двамата саксофонисти Георг Барнерт и Себастиан Гримус.

Концертът за откриването на фестивала на 22 април е в изпълнение на Софийска филхармония. Диригент на концерта е роденият в Москва, живеещ от 20 години във Виена - през настоящия сезон главен диригент на Софийска филхармония - Алексей Корниенко. Солисти на вечерта са родените в България и работещи от много години в Австрия пианисти Божидар Ноев и Сребра Гелева, както и живеещата във Виена певица Чидем Соярслан - носителка на първа награда от Първия международен конкурс за песенно изкуство, проведен в рамките на Австрийските музикални седмици през 2009 г. В програмата на концерта са включени произведения от Моцарт - Концерт за две пиана и оркестър и Симфония № 4 от Густав Малер.


News4000.bg

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.