Новини

Новини

Белинташ - писмо от автора на няколко книги за Белинташ, г-н Никола Боев

Белинташ - писмо от автора на няколко книги за Белинташ, г-н Никола Боев

19.4.2010 г. 17:08:47

Пловдив Гайд публикува писмото, изпратено ни от автора на няколко книги за Белинташ, г-н Никола Боев. Писмото му по-долу се публикува без редактиране от наша страна.

Повече информация за г-н Боев и неговата гледна точка за светилището, можете да прочетет на неговия уебсайт: http://www.belintashavtor.hit.bg/.

 

* * * * *

Белинташ–ярката звезда над Родопа


„Белинташ–ярката звезда над Родопа” е обобщено заглавие на издадената поредица от четири, единствени книги за откритото преди три десетилетия уникално светилище на бесите в Родопа:                                            
     
1.  „Белинташ разкрива хилядолетни тайни”  (1999 г.)
2.  „Белинташ – светилището на бесите” (2001 г.)
3.  „Блясъкът на Белинташ”  (2003 г.)
4.   „Свещеният лес на бесите”  (2004 г.)

Поради динамичното развитие на събитията, съдбоносни за светилището, през последните пет години не издадох подготвените, нито преиздадох  старите заглавия.
 
 Като председател на фондация „Белинташ” описвам борбата против тъмни сделки и спекулации, водещи до отнемане на изходния пункт за светелището, обезсмисляне и временно прекъсване  на доказаната полезна дейност на фондацията;    

Осъществяват се сделки между властващи чиновници и спекулиращи измамници. Светилището се лишава от изходен и информационен пункт. Недалновидни и безотговорни представители на ръководни и контролиращи институции са заплетени в мрежите на коварен сценарий и прилагана тактика на  „Свършени факти”!   

Като автор, отворил нова страница от потъналата в забрава история на  известното в древността прорицалище на бесите описвам и защитавам заявените си авторски тези и хипотези–от наименованието на светилището „БелИнташ”, откритата сребърна оброчна плочка с образа на Сабазий, съхранените творения на жреците-беси върху Свещената скала, до изведената от забрава библейска легенда за Ноевия ковчег, привързан за „халките” на Свещената скала и предсказанията на пророчицата Ванга... 

Дейността ми като краевед и автор ме задължават да защитавам авторските си позиции и приоритети. Те не са сервирани на „Шведска маса” за компилации.

В последната си книга „Белинташ- ярката звезда над Родопа”, в раздела „Незавършен епилог”  съм принуден да ги направя достояние на обществото.

Натрупани са архивни документи за следващата- документална книга „Сага за Белинташ”.

Принуден съм, защото в такава мътилка, и прояви на безцеремонно пиратство, някои могат да ме обвинят и в плагиатство от тях!?

О, времена,  о, нрави!

Бъдещите поколения ще бъдът по-мъдри и отговорни. Изгрялата звезда над Белинташ ще свети все по-ярко!

За посегателства над културното и историческо наследство не може да има давност, нито оправдателни присъди за извършителите, техните покровители и защитници!

Коварният сценарий и последствията обезсмислиха, но няма да заличи полезната дейност на фондация „Белинташ”!

Възражда се районът около изведеното от забрава светилище на бесите. Туристически комплекси предлагат условия за увеличаващите се посетители, строят се нови, ще се подобрява инфраструктурата.     

Ще се дописва и  обогатява отворената нова страница от историята на  уникалното древно светилище. Надявам се, че моите авторски тези и хипотези, заявени в поредицата книги за Белинташ ще могат да бъдат повод за привличане вниманието на специалисти и краеведи.                                                         

Бъдещи проучвания и публикации ще разкриват и обогатяват загадъчната и драматична история на отстоялото чужди колонизации, владичества и робства светилище на древните траки, на техния духовен елит – легендарните беси!                                                                                     

Всеки може да има свой принос за това! 
     
                       Председател на фондация „Белинташ”:
                                                
                                                              Никола Боев


За контакти:
Тел. № 032 / 29 68 38,   GSM:  0889356119
Е-маil: belintach_boev@abv.bg.
Сайт:  www.belintashavtor.hit.bg
 

 Ако журналисти, специалисти обществени дейци и почитатели на Белинташ проявят интерес и желаят да подкрепят нашата кауза, ще могат да разполагат с автентични архивни документи и последната книга за Белинташ. Тя е в ограничен тираж и не се продава в книжарници.

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.