Новини

Новини

Белинташ - писмо от автора на няколко книги за Белинташ, г-н Никола Боев

Белинташ - писмо от автора на няколко книги за Белинташ, г-н Никола Боев

19.4.2010 г. 17:08:47

Пловдив Гайд публикува писмото, изпратено ни от автора на няколко книги за Белинташ, г-н Никола Боев. Писмото му по-долу се публикува без редактиране от наша страна.

Повече информация за г-н Боев и неговата гледна точка за светилището, можете да прочетет на неговия уебсайт: http://www.belintashavtor.hit.bg/.

 

* * * * *

Белинташ–ярката звезда над Родопа


„Белинташ–ярката звезда над Родопа” е обобщено заглавие на издадената поредица от четири, единствени книги за откритото преди три десетилетия уникално светилище на бесите в Родопа:                                            
     
1.  „Белинташ разкрива хилядолетни тайни”  (1999 г.)
2.  „Белинташ – светилището на бесите” (2001 г.)
3.  „Блясъкът на Белинташ”  (2003 г.)
4.   „Свещеният лес на бесите”  (2004 г.)

Поради динамичното развитие на събитията, съдбоносни за светилището, през последните пет години не издадох подготвените, нито преиздадох  старите заглавия.
 
 Като председател на фондация „Белинташ” описвам борбата против тъмни сделки и спекулации, водещи до отнемане на изходния пункт за светелището, обезсмисляне и временно прекъсване  на доказаната полезна дейност на фондацията;    

Осъществяват се сделки между властващи чиновници и спекулиращи измамници. Светилището се лишава от изходен и информационен пункт. Недалновидни и безотговорни представители на ръководни и контролиращи институции са заплетени в мрежите на коварен сценарий и прилагана тактика на  „Свършени факти”!   

Като автор, отворил нова страница от потъналата в забрава история на  известното в древността прорицалище на бесите описвам и защитавам заявените си авторски тези и хипотези–от наименованието на светилището „БелИнташ”, откритата сребърна оброчна плочка с образа на Сабазий, съхранените творения на жреците-беси върху Свещената скала, до изведената от забрава библейска легенда за Ноевия ковчег, привързан за „халките” на Свещената скала и предсказанията на пророчицата Ванга... 

Дейността ми като краевед и автор ме задължават да защитавам авторските си позиции и приоритети. Те не са сервирани на „Шведска маса” за компилации.

В последната си книга „Белинташ- ярката звезда над Родопа”, в раздела „Незавършен епилог”  съм принуден да ги направя достояние на обществото.

Натрупани са архивни документи за следващата- документална книга „Сага за Белинташ”.

Принуден съм, защото в такава мътилка, и прояви на безцеремонно пиратство, някои могат да ме обвинят и в плагиатство от тях!?

О, времена,  о, нрави!

Бъдещите поколения ще бъдът по-мъдри и отговорни. Изгрялата звезда над Белинташ ще свети все по-ярко!

За посегателства над културното и историческо наследство не може да има давност, нито оправдателни присъди за извършителите, техните покровители и защитници!

Коварният сценарий и последствията обезсмислиха, но няма да заличи полезната дейност на фондация „Белинташ”!

Възражда се районът около изведеното от забрава светилище на бесите. Туристически комплекси предлагат условия за увеличаващите се посетители, строят се нови, ще се подобрява инфраструктурата.     

Ще се дописва и  обогатява отворената нова страница от историята на  уникалното древно светилище. Надявам се, че моите авторски тези и хипотези, заявени в поредицата книги за Белинташ ще могат да бъдат повод за привличане вниманието на специалисти и краеведи.                                                         

Бъдещи проучвания и публикации ще разкриват и обогатяват загадъчната и драматична история на отстоялото чужди колонизации, владичества и робства светилище на древните траки, на техния духовен елит – легендарните беси!                                                                                     

Всеки може да има свой принос за това! 
     
                       Председател на фондация „Белинташ”:
                                                
                                                              Никола Боев


За контакти:
Тел. № 032 / 29 68 38,   GSM:  0889356119
Е-маil: belintach_boev@abv.bg.
Сайт:  www.belintashavtor.hit.bg
 

 Ако журналисти, специалисти обществени дейци и почитатели на Белинташ проявят интерес и желаят да подкрепят нашата кауза, ще могат да разполагат с автентични архивни документи и последната книга за Белинташ. Тя е в ограничен тираж и не се продава в книжарници.

Св. апостол и евангелист Матей
Чества се на днешния ден, 16 ноември (29 ноември стар стил).
КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ (преди Коледните пости)
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговелки" - тъй се нарича денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.
Днес е Св. Мина (Мчц-и Св. Мина, Св. Виктор и Св. Викентий; Преп. Теодор Студит; Мчц-а Стефанида)
Именници: Минчо, Мина, Минка; Виктор, Виктория; Викентий.\r\nНа 11 ноември православната църква отбелязва празника на Свети Мина,
8 ноември - Архангеловден (Събор на Св. Арх.Михаил)
Именници: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен, Милена\r\nОб...
ГОЛЯМА (АРХАНГЕЛСКА) ЗАДУШНИЦА - първата събота преди Архангеловден
Голямата, или още както още я наричат Архангелската Задушница, е първата събота преди Архангеловден. .
Днес e Денят на народните будители
Денят на народните будители се отбелязва като един от големите български празници, с който се припомня за делото на всички онези българи, допринесли за Освобождението ни
Днес е Мишкин ден
Днес е Мишкин ден
27.10.2019 г. 10:00:00
Не пипайте остри предмети Жените да не докосват ножове, игли, куки и сечива
Днес е ДИМИТРОВДЕН (Вмчк.Димитрий Солунски – Мироточец)
Именници: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митра.Обредна трапеза: пита с ябълки, яхния от петел, курбан от овче месо.Празникът, наричан още Митровден,  в на...
19 октомври е празник на Св. Йоан Рилски и на Рилския манастир
19 октомври е празник на Св. Йоан Рилски - една от най-изявените личности и най-почитаният български светец. На този ден православната църква чества откриването на мощи...
18 октомври – Св. Лука и празник на иконографите и художниците
Св. Лука, написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което описва живота и делата на Христос, бил известен също и като великолепен лечител и талантлив художник. Роден е ...