Новини

Новини

На премиера на Владо Янев – с подарък!

На премиера на Владо Янев – с подарък!

26.1.2010 г. 10:03:21

Пловдивчанинът Владимир Янев, който в началото на всяка нова година изненадва приятелите си с нова книга, не изневери на традицията и през 2010. На 26 януари, вторник, от 17.30 ч. в 6-та аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” той ще представи “На границата с безграничното. Пътешествия по своя литература”. За новата изящна броеница от красиви думи на доц. Янев ще говорят писателите Христо Карастоянов и Георги Янев.

Авторът Владимир Янев е известен със своя оригинален хумор. На миналогодишната премиера накара всички писатели, уважили събитието му, да излязат пред черната, сега  бяла дъска, и да се подпишат. Получи се голяма веселба особено, когато доцентът се впусна в искрени разкази за творческия процес.

Коя ще е поредната хахава хрумка на твореца, ще видим на 26-ти. Нещо повече: Идете на премиерата с подарък, защото на 26 януари от 60 години насам Владо Янев празнува рожден ден.

Доц. Янев преподава в Пловдивския университет, продължава да е влюбен в професията си. Тази работа му носи усещането, че е необходим като връзка между литературата и света. Затова след неуспешни часове се чувства като героя на Ъпдайк в „Кентавърът” – със стрела в кървящата ахилесовата пета. И тогава се спасява пред белия лист. Идеите, хрумнали му в процеса на преподаването и общуването с хората, претворява писмено. И се ражда новата му книга, с която ни гмурва в поредното пътешествие с поетични откровения, историко-философски разсъждения, филологически картини, спортни дилеми и т.н.

News4000.bg

 

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.