Новини

Новини

Васко Василев споделя за своите "40" в "Петното"

Васко Василев споделя за своите "40" в "Петното"

22.10.2010 г. 12:01:35
Тази вечер от 19 часа пловдивският клуб "Петното на Роршах" ще е домакин на представянето на книгата "40" на Васко Василев. Виртуозът ще носи и цигулката си, казват от клуба.

За книгата Васко Василев разказва спомените си на асистентката си Петя Иванова. Тя ги записва и подрежда. Ваня Щерева редактира записките. А днес пред пловдивските почитателите на големия талант ще Щерева ще представи резултата от общия им труд.

В книгата ще прочетем  за детството на виртуоза, хулиганските му истории, семейството, любовите, цигулката. Ще се потопим във вълнуващите срещи със знаменитости като Стинг, Пласидо Доминго, Мадона, Майкъл Джексън и за пътуванията.

Васко Василев е роден на 14 октомври 1970 г. Още от малък впечатлява публиката с изпълненията си на цигулка. На седем годишна възраст свири като солист на Български камерен оркестър в зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман. Две години по - късно записва със Софийска Филхармония първата си дългосвиреща плоча заедно с главният й диригент Константин Илиев.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва. Приет е в престижното ЦМШ (музикално училище за даровити деца). В този период от седем години печели Международни конкурси в Париж, Генуа и Лондон. През 1994 г. става и най-младият концерт майстор на оркестъра към Кралската опера - Лондон, с който редовно свири и като солист. Изпълнява и класически произведения, и музика с по-модерно звучене.В медийното пространство е известен като учителя на атрактивната цигуларка Ванеса Мей и с дългогодишната си връзка с майка й Памела.

Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства.Концертира в цял свят. Прeподавател е в Лондон, Валенсия и др.
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.