Новини

Новини

 Пловдив може да стане един от 30-те европейски града, които реализират нулево потребление на енергия?

Пловдив може да стане един от 30-те европейски града, които реализират нулево потребление на енергия?

22.6.2010 г. 13:16:03

150 млн. лева реални средства могат да бъдат усвоени от общините по проекти за енергийна ефективност. Това стана ясно на днешната кръгла маса „Как област Пловдив може да бъде регионален модел за енергийна ефективност". По думите на областния управител Иван Тотев, това са най-лесните пари, които могат да получат общините при добра проектна готовност и минимално положени усилия в тази насока.

Според новият изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност Кольо Колев Община Пловдив е длъжна да определи поне едно лице, което да се занимава с изготвяне на програми за енергийна ефективност с подготовката, организацията и изпълнение на мерките, предписани от обследванията на общината.

Той обяви, че кметът Славчо Атанасов трябва да разпореди обследване на всички общински сгради с над 1 000 кв. м разгърната площ. То трябва да приключи до средата на ноември 2011 година. Ако градоначалникът не свърши това навреме ще му бъдат направени предписания с нови срокове, които ако не бъдат спазени ще последват санкции.

Ако Атанасов направи програма за енергийна ефективност с точни изчисления обследване и изпълнение, средствата могат да бъдат заложени в бюджета на общината за следващата година и защитени през Министерство на финансите.

Участниците във форума лансираха идеята, че Пловдив може да стане един от 30-те европейски града, които реализират нулево потребление или иначе казано колкото произведена, толкова и консумирана енергия. За целта обаче е необходима съвместна работа между отделните институции.       

Darik


21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.