Новини

Новини

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФРАНКОФОНСКИ ФЕСТИВАЛ “КАПАЛЕСТ 2010” , ПОСВЕТЕН НА БЪЛГАРИЯ, СЕ ОТКРИВА НА 17 АВГУСТ В СЛОВАКИЯ

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФРАНКОФОНСКИ ФЕСТИВАЛ “КАПАЛЕСТ 2010” , ПОСВЕТЕН НА БЪЛГАРИЯ, СЕ ОТКРИВА НА 17 АВГУСТ В СЛОВАКИЯ

16.8.2010 г. 18:22:05

Осмото издание на Международния фестивал „Капалест 2010”, който се стреми да развива връзките между франкофонските и славянските държави, тази година е посветен на литературното и културно богатство на България. В продължение на два месеца България е в центъра на вниманието на жителите и гостите на област Банска Бистрица. Фестивалът продължава една седмица и ще бъде официално открит на 17 август 2010 г. в гр. Банска Щявница в Словакия, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО.

Българският културен институт в Братислава е сред основните организатори на фестивала, който се провежда с финансовото съдействие на следните институции на Р Словакия: Министерство на културата, Литературно-информационен център, област Банска Бистрица - гр. Банска Щявница, Словашки минен музей, галерии в областта и др.

          Само седмица преди откриването на фестивала Музикална формация „Елици” при Националната гимназия за древни езици и култури „Константин - Кирил Философ” с младежки хоров състав за изпълнение на старинна българска църковна музика и дамски състав за изпълнение на обработен и автентичен фолклор ще изнесе цикъл концерти: в гр. Дудинцена 13 август 2010 г.в църквата „Дева Мария”; в гр. Зволен – на 14 август 2010 г. в параклиса на Замъка; в гр. Щявницке Бане – на 15 август 2010 г. в църквата „Св. Йосиф”; в гр. Банска Щявница – на 16 август 2010 г. в църквата „Св. Екатерина”.

        Камерна вокална формация „Елици” се представя ежегодно на различни престижни сцени, както в България, така и в чужбина. През изминалите години е концертирала в Италия, Австрия, Сърбия, Р Македония, Германия и др. Носител е на престижни награди от международни фестивали и конкурси. Диригент на формацията е Даниел Иванов.

         С концерт на камерна вокална формация „Елици” Международният фестивал „Капалест” ще бъде тържествено открит на 17 август 2010 г. в гр. Банска Щявница. В продължение на една седмица на интересни исторически места и площади в града са предвидени следните прояви:

-         срещи на поети от България (Аксиния Михайлова, Достена Лаверн, Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски), от Франция и Словакия;
-         прожекции на българските игрални филми „Крадецът на праскови” (реж. Въло Радев) и „Лачените обувки на незнайния войн” (реж. Рангел Вълчанов);
-         прожекции и на документални филми, носители на награди от различни европейски филмови фестивали - „Великата ерес” на Гена Трайкова, след който ще има беседа с автора, както и„Ти помниш ли” на Мая Вапцарова – беседа с автора и четене на поезията на Вапцаров на български, френски и словашки;
-         авторски музикално-поетичен спектакъл на Достена Лаверн „От Перперикон до Делфи”;
 
Освен изложбите и концертите, всеки четвъртък, петък и събота от 15.30 ч. в Музикалното училище на пл. „Св. Троица” в гр. Банска Щявница най-малките имат възможността да се насладят на българските народни приказки, в изпълнение на известни любими актьори.
 
През юли т.г. бяха открити и четири съпътстващи фестивала изложби в следните градове на Словакия:
-         гр. Банска Бистрица - „България – страна на древни цивилизации”;
-         гр. Зволен - „Златни страници от българското Средновековие”; 
-         гр. Свети Антон –„Съхранена святост – средновековни църкви и манастири на територията на Р България и Р Македония;”
-         Банска Щявница – „Съвременна българска графика от сбирката на Роман Фечик”,
 
    Фестивалът  „Капалест 2010” ще бъде тържествено закрит в двора на Старата крепост късно вечерта на 21 август с концерт „Тайнствената власт на българския глас” на голямата българска певица Валя Балканска, съпровод на гайда - Петър Янев.

Информация: Министерство на културата, mc.government.bg

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.