Новини

Новини

Музикални светила свирят Моцарт в Пловдив

Музикални светила свирят Моцарт в Пловдив

10.12.2009 г. 12:06:57

Французинът Жерар Козе - един от големите международни таланти на нашето време, ще свири в Пловдив на 10 декември от 19 ч. в Концертна зала. Той е гост на Международната музикална академия "Орфей". С него на сцената ще бъде виртуозът, българският Паганини - Марио Хосен. Ще дирижира Хансьорг Шеленбергер - солист, педагог и диригент, гост професор на Академия Киджана в Сиена, Италия и директор на катедрата по обой в Escuela Superior de Musica, Мадрид.

Жерар Козе е световно признат за първенец в новия репертоар за виола, има повече от десет концерта, композирани специално за него. В средата на 1970 основава и е соло виолист в ансамбъла на Пиер Булез Интерконтемпорен. Марио Хосен свири като солист на изтъкнати оркестри като Английския камерен оркестър, Брукнер оркестър, Кралската Филхармония. Нетовите изпълнения на 24-те Капричи, 6-те концерта на Паганини и 10-те сонати на Бетовен изправят публиката по света на крака. Той е преподавател в НБУ София и в кралската академия „Рейна София", Мадрид.

Триото ще музицира с Академичен Оркестър Орфеус, създаден от студенти. Това е струнен ансамбъл от 20 млади музиканти. Пред пловдивчани те свириха заедно със светилата Филип Бернолд, Мишел Бероф, Жерар Пуле, Донг-Сук Канг, Джи Парк и Ерих Хьобарт в рамките на Академия "Орфеус".

Програмата на последния за тази година концерт е Моцарт - Divertimento KV 136 в три части: Allegro, Andante, Presto, Концерт за обой № 314 в четири части и Моцарт - Симфония концертанте. На края ще чуем Сюита Hpllberg от Григ с Прелюдия, Сарабанда, Гавот.

News4000.bg

Никулден (Св. Николай Мирликийски Чудотворец). Днес е празник и на банкерите и търговците
Именници: Никола,Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо Обредна трапеза: рибник (печ...
5 декември - Сава (Преп. Сава Освещенни и Нектарий Битолски)
Именници: Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка.
4 декември - Варвара (Вмчц-а Варвара; Преп.Йоан Дамаскин)
Именници: Варвара, Барбара.\r\nОбредна трапеза: В преметена стая, до прясно измазаното огнище, на масата се нареждат медна питка...
1 Декември - Международен Ден за Борба Срещу СПИН
Световния Ден за борба срещу СПИН е обявен за първи път като такъв от Световната Здравна Организация и Генералната Асамблея на ООН (с резолюция 43/15) през 1988 година. Оттогава 1 декември се е превър...
Днес е Андреевден
Днес е Андреевден
30.11.2019 г. 8:00:00
Обредна трапеза: варени житни и бобови зърна, прясна питаНаричан с много имена, Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден
Св. Екатерина
Св. Екатерина
24.11.2019 г. 10:00:00
На 24 ноември църквата отбелязва паметта на Великомъченица Екатерина. Екатерина била чудно хубава и изключително религиозна девойка, родом от Александрия. Един ден в ...
Св. княз Александър Невски
Именници: Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанко (името „Александър” е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете").
Въведение на Божията Майка в храма - Ден на християнското семейство
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници - Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.
Св. апостол и евангелист Матей
Чества се на днешния ден, 16 ноември (29 ноември стар стил).
КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ (преди Коледните пости)
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговелки" - тъй се нарича денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.