Новини

Новини

„Жените в живота на Иван Вазов"

„Жените в живота на Иван Вазов"

7.7.2010 г. 15:30:37

„Жените в живота на Иван Вазов" е името на конференцията, която ще се проведе в лекционната зала на НБ „Иван Вазов" днес от 14.30 часа. Повод за форума е 160-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

Панорамен доклад ще изнесе Емилия Каменова. След нея Катя Кузмова-Зографова ще запознае аудиторията с труда си „Любовното творчество на Вазов. Митопоетични, етнокултурни и биографични проекции". Актьорът от Пловдивския театър Георги Василев ще изпълни рецитал по Вазови творби.

Конференцията „Жените в живота на Иван Вазов" ще се състои и в театралния салон на Радиното училище в родния град на поета - Сопот, утре от 14 часа.

Дарик

 

********************

Дора Габе или Евгения Марс, коя от двете е убила Иван Вазов със секс?

Съществува легенда, че патриархът на българската литература е издъхнал в прегръдките на дама след страстен полов акт. Под въпрос е дали писател номер едно е прекарал последните си минути на бял свят в обятията на красивата поетеса от еврейски произход? Вазов починал на 22.09.1921г., смъртта му настъпва в резулатат на разрив на сърцето, категорични били докторите направили аутопсията. Тази диагноза не изключва възможността 71 годишния автор на „Под игото“ да е издъхнал докато се е любил. В последните дни от живота на писателя Дора Габе действително е посещавала често дома му. Самата тя никога не е крила това, нещо повече дори не е крила, че на въпросния 22 септември е трябвало да гостува на Вазов. Щели да обсъждат някакви нейни стихотворения, така обаче не се и видели във фаталния ден. По думите й, тя пристигнала в къщата когато Вазов вече не бил между живите. Дали Дора Габе и Вазов са имали интимна връзка никой не може да подвърди с точност. Факт е обаче, че патриархът на българската литература си е падал женкар, а младата и талантлива еврейка също е била палава.

За нея се говори, че е успяла да завърти главата на не един или двама мъже сред които е и Елин Пелин. Мълви се, че лудо влюбен в брюнетката бил дори пролетарския вожд Георги Димитров. Злите езици допускат възможността на 22 септември в обятията на Иван Вазов да е била не Дора Габе, а друга писателка Евгения Марс. Твърди се, че именно тя била жената на живота му, двамата сезапознали в столичен трамвай, когато се залюбили тя била омъжена и с дете на 8 години. Иван Вазов подържсл интимни отношения с нея цели три петилетки.

Според източници Вазов не бил моногамен, както въртял любов с една жена, така се виждал и с други. Колекцията му от завоевания включвала дами от различни народности-полякини, еврейки,гъркани,украинки и други. Дори и туркини! Сред любовниците му мюсюлманки имало и такава омъжена за бей. На нея Иван Вазов посветил поемата „Зихра“.

Въпросната дама обаче бързо му се наситила и го зарязала заради някакъв млад офицер.

Интернет

 

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.