Новини

Новини

 Designed in Italy - Made in Bulgaria - пловдивски фирми участват в проекта Think Tan

Designed in Italy - Made in Bulgaria - пловдивски фирми участват в проекта Think Tan

2.5.2010 г. 9:16:53

 

Think Tan е специален проект, финансиран от италианското правителство. В инициативата са включени клъстъри от Тоскана, обединяващи производители на кожи, кожени изделия и обувки, и български фирми от бранша, които искат да продават по-успешно собствени изделия зад граница.

Designed in Italy - Made in Bulgaria

В началото на проекта италиански експерти са направили анализ на сектора в България и на място са събрали информация за българските производители на кожи и обувки и техните нужди. Последвала серия от обучения с участието на експерти от Polimoda - Международния институт за моден дизайн във Флоренция, и консорциума Toscana Shoes Components. Семинарите са безплатни, лекторите представят конкретни казуси и прилагат на практика метода "учене чрез правене". Проектът финансира и много работни срещи между компании от Тоскана и български предприятия от бранша.

Четири фирми, от които две пловдивски - "Арайс" и "Герени", са получили на място и помощ от италиански дизайнери, за да създадат собствени колекции. Така се постига и една от целите на инициативата - Designed in Italy - Made in Bulgaria.

Продукцията на българските фирми, създадена в резултат на това сътрудничество, ще отиде в търговската мрежа, по думите на Фабрицо Камастра, директор на Италианския институт за външна търговия (ИЧЕ) - София. Според него проектът Think Tan става по-важен във време на криза, защото помага за създаване на български обувки с разпознаваема марка, изработени по италиански дизайн.

Think Tan донесъл на фирмите нови контакти и възможност за работа с различни партньори, събрани под един покрив - обувния консорциум от Тоскана. 

Работата по проекта продължава. Следващата цел е създаване на мрежа Think Tan, която ще улесни партньорството между италиански и български компании в сектора. 

По Капитал

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.