Новини

Новини

 Duke Ellington Orchestra идва в Пловдив, днес, 28 април

Duke Ellington Orchestra идва в Пловдив, днес, 28 април

28.4.2010 г. 9:14:17

Duke Ellington Orchestra ще видим у нас под ръковоството на Пол Мърсър Елингтън – внук на големия джаз музикант. В състава на оркестъра участва и Бари Лий Хол, свирил рамо до самия Дюк Елингтън. Специално за българската публика музикантите са подготвили един звезден репертоар от класики, между които „Caravan“, „Take The A-Train“, „Satin Doll“, „Prelude To A Kiss“, “It Don’t mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing)” и много други.
Дюк Елингтън Оркестра е единствената формация в света, оторизирана да изпълнява музиката на легендарния и известен в цял свят джазмен Дюк Елингтън. Известен като плодовит композитор, Елингтън създава повече от 2000 музикални композиции - най-емблематичните измежду тях ще видим и чуем на живо на 27 април в София. 

В света на джаза Дюк Елинтън има своето специално място на смел иноватор и експериментатор в жанра като негова запазена марка са ярките, на места буйни, агресивни мелодии с неочаквано развитие и характерните вълнуващи дисонанси, които бележат цял един нов стил в джаз музиката. Основен принцип в творчеството му е интерпретацията, която освен че улавя конкретния момент, дава възможност за индивидуална изява на всеки от музикантите от оркестъра. 
Творчеството на Дюк Елингтън подпомага утвърждаването на джаза в световните академични среди, превърнало се в основна тенденция към края на ХХ век. В този смисъл Елингтън предвещава бъдещето на джаза и с право се счита за една от най-влиятелните му фигури.

Източник - dvd4cool

Оркестърът на Дюк Елингтън ще изнесе втория си концерт у нас в Пловдив на 28 април от 20 ч. Билетите се продават на касата пред общината, както и онлайн на Eventim.bg.Оркестърът на Дюк Елингтън ще изнесе втория си концерт у нас в Пловдив на 28 април. Виртуозните музиканти ще миксират класически джаз и суинг - композициите на прочутия си основател, в залата на Оперно-филхармоничното дружество от 20 ч. Билетите се продават на касата пред общината, както и онлайн на Eventim.bg.

Марица

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.