Новини

Новини

 ЕС застава зад невинните медици в Либия и срещу обвинението на словашкия министър председател.

ЕС застава зад невинните медици в Либия и срещу обвинението на словашкия министър председател.

15.3.2007 г. 15:16:04

Чешки, немски, шведски и английски евродепутати от групата на ЕНП-ЕД съобщават днес за своето отворено писмо до словашкия премиер Фицо, в което го призовават да оттегли обвиненията си към българските медици в Либия и да се присъедини към официалната позиция на всички държави членки на ЕС за тяхната невинност.

По време на днешната им пресконференция в Страсбург те го обвиняват, че е обявил публично виновността на българите за да прикрие своите търговски отношения с Кадафи.

"


Десните Евродепутати заклеймиха изказванете на Фицо на 21-22 февруари 2007 г., по време на официално посещение в Либия, в което той нарича осъдените български сестри и палестинския доктор 'páchateľmi' - виновници. В своето писмо те напомнят за научните изследвания, доказали невинността на задържаните и за несправедливия процес, на който те са жертва от осем години.

Никой от българските евродепутати от социалистическата партия или от Атака не присъства на конференцията. Стефан Софиянски, Филип Димитров и Мартин Димитров, български евродепутати от ЕНП-ЕД благодариха на авторите на това писмо за солидарността им към българската кауза.

Хебашкова, Хокмарк, Галер и Танок призовават Фицо в качеството му на премиер да се присъедини към официалната позиция на ЕС за невинността на българските медицински сестри и за незабавното им освобождаване.

............................

Ето и самото писмо:

 

14 март 2007 г., Брюксел


Уважаеми г-н Министър-председател,


По време на официалната ви визита в Либия на 21-22 февруари 2007 г., вие сте коментирали на съвместна пресконференция с либийски висши представители, наричайки осъдените български сестри и палестинския доктор 'páchateľmi' - виновници. Либийските власти обвиняват сестрите и доктора за заразяване на хиляди либийски деца с вируса на СПИН в процес, който все още продължава и чиято безпристрастност и справедливост са сериозно поставени под въпрос от Европейския съюз и неговите държави-членки.

Ние, членовете на Европейския парламент апелираме към Вас за да:
1) промените изказването си, като си върнете назад думата 'culprit', според която Вие явно приемате обвиняемите за виновни;
2) изпратите Вашите съжаления до подсъдимите относно гореспоменатите обвинения, в случай че изказването Ви е причинило недоразумения.

Спрямо официалната позиция на Европейския парламент, въпросните подсъдими се считат за невинни до доказване на противното в справедлив процес. Горепосоченият процес не се счита за обективен от Европейския съюз и предишните присъди относно вината на подсъдимите не бяха признати от ЕС. Още повече, според доклада на международната експертна комисия, инфекцията е била започнала преди българските сестри и палестинския доктор да са пристигнали в Либия. Доклада посочва, че подсъдимите не могат да бъдат виновни.

Европейският парламент прие съвместна резолюция, осъждаща обвинението на либийския съд, както и смъртната присъда. Европейската комисарка по външни отношения и политика на добросъседство, Бенита Фереро-Валднер, заяви че ЕС не може да приеме присъдата. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо нарече смъртната присъда абсолютно нечестна.

Аз отправям запитване към Вас, в качеството Ви на Председател на правителството на държава-членка на ЕС, да проявите уважение към изказаното становище на ЕС относно делото. Становището на ЕС е в синхрон с приетите основни международни етични и юридически стандарти. Според нас Вие не сте зачели тези стандарти и приетата обща позиция на ЕС и ние ще Ви помолим да оттеглите гореспоменатите Ваши изказвания. В противен случай, за нас, които се борим с либийските власти за прекратяване на жестоката присъда, става много по-трудно ако една държава-членка изрази различно мнение от това на останалите 27.


С уважение,Jana Hybášková Charles Tannock Gunnar Hökmark Michael Gahler

Днес e Св. Анна
Днес e Св. Анна
9.12.2019 г. 8:00:00
На 9 декември православната църква чества зачатието на Св. Анна - майка на Богородица. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построе...
 Преди 39 години бе убит Джон Ленън
На 8 декември 1980 г. е убит английският рокмузикант, певец, поет, композитор, пианист Джон Ленън.
8-ми декември - празник на българските студенти
Честит празник, студенти! На 8 декември празнуват всички български студенти. Началото на този празник е тясно ...
 213 години от първата новобългарска печатна книга
През 1806 година от печат излиза първата новобългарска книга Неделник (Кириакодромион) на Софроний Врачански.
Никулден (Св. Николай Мирликийски Чудотворец). Днес е празник и на банкерите и търговците
Именници: Никола,Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо Обредна трапеза: рибник (печ...
5 декември - Сава (Преп. Сава Освещенни и Нектарий Битолски)
Именници: Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка.
4 декември - Варвара (Вмчц-а Варвара; Преп.Йоан Дамаскин)
Именници: Варвара, Барбара.\r\nОбредна трапеза: В преметена стая, до прясно измазаното огнище, на масата се нареждат медна питка...
1 Декември - Международен Ден за Борба Срещу СПИН
Световния Ден за борба срещу СПИН е обявен за първи път като такъв от Световната Здравна Организация и Генералната Асамблея на ООН (с резолюция 43/15) през 1988 година. Оттогава 1 декември се е превър...
Днес е Андреевден
Днес е Андреевден
30.11.2019 г. 8:00:00
Обредна трапеза: варени житни и бобови зърна, прясна питаНаричан с много имена, Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден
Св. Екатерина
Св. Екатерина
24.11.2019 г. 10:00:00
На 24 ноември църквата отбелязва паметта на Великомъченица Екатерина. Екатерина била чудно хубава и изключително религиозна девойка, родом от Александрия. Един ден в ...