Новини

Новини

 ЕС застава зад невинните медици в Либия и срещу обвинението на словашкия министър председател.

ЕС застава зад невинните медици в Либия и срещу обвинението на словашкия министър председател.

15.3.2007 г. 15:16:04

Чешки, немски, шведски и английски евродепутати от групата на ЕНП-ЕД съобщават днес за своето отворено писмо до словашкия премиер Фицо, в което го призовават да оттегли обвиненията си към българските медици в Либия и да се присъедини към официалната позиция на всички държави членки на ЕС за тяхната невинност.

По време на днешната им пресконференция в Страсбург те го обвиняват, че е обявил публично виновността на българите за да прикрие своите търговски отношения с Кадафи.

"


Десните Евродепутати заклеймиха изказванете на Фицо на 21-22 февруари 2007 г., по време на официално посещение в Либия, в което той нарича осъдените български сестри и палестинския доктор 'páchateľmi' - виновници. В своето писмо те напомнят за научните изследвания, доказали невинността на задържаните и за несправедливия процес, на който те са жертва от осем години.

Никой от българските евродепутати от социалистическата партия или от Атака не присъства на конференцията. Стефан Софиянски, Филип Димитров и Мартин Димитров, български евродепутати от ЕНП-ЕД благодариха на авторите на това писмо за солидарността им към българската кауза.

Хебашкова, Хокмарк, Галер и Танок призовават Фицо в качеството му на премиер да се присъедини към официалната позиция на ЕС за невинността на българските медицински сестри и за незабавното им освобождаване.

............................

Ето и самото писмо:

 

14 март 2007 г., Брюксел


Уважаеми г-н Министър-председател,


По време на официалната ви визита в Либия на 21-22 февруари 2007 г., вие сте коментирали на съвместна пресконференция с либийски висши представители, наричайки осъдените български сестри и палестинския доктор 'páchateľmi' - виновници. Либийските власти обвиняват сестрите и доктора за заразяване на хиляди либийски деца с вируса на СПИН в процес, който все още продължава и чиято безпристрастност и справедливост са сериозно поставени под въпрос от Европейския съюз и неговите държави-членки.

Ние, членовете на Европейския парламент апелираме към Вас за да:
1) промените изказването си, като си върнете назад думата 'culprit', според която Вие явно приемате обвиняемите за виновни;
2) изпратите Вашите съжаления до подсъдимите относно гореспоменатите обвинения, в случай че изказването Ви е причинило недоразумения.

Спрямо официалната позиция на Европейския парламент, въпросните подсъдими се считат за невинни до доказване на противното в справедлив процес. Горепосоченият процес не се счита за обективен от Европейския съюз и предишните присъди относно вината на подсъдимите не бяха признати от ЕС. Още повече, според доклада на международната експертна комисия, инфекцията е била започнала преди българските сестри и палестинския доктор да са пристигнали в Либия. Доклада посочва, че подсъдимите не могат да бъдат виновни.

Европейският парламент прие съвместна резолюция, осъждаща обвинението на либийския съд, както и смъртната присъда. Европейската комисарка по външни отношения и политика на добросъседство, Бенита Фереро-Валднер, заяви че ЕС не може да приеме присъдата. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо нарече смъртната присъда абсолютно нечестна.

Аз отправям запитване към Вас, в качеството Ви на Председател на правителството на държава-членка на ЕС, да проявите уважение към изказаното становище на ЕС относно делото. Становището на ЕС е в синхрон с приетите основни международни етични и юридически стандарти. Според нас Вие не сте зачели тези стандарти и приетата обща позиция на ЕС и ние ще Ви помолим да оттеглите гореспоменатите Ваши изказвания. В противен случай, за нас, които се борим с либийските власти за прекратяване на жестоката присъда, става много по-трудно ако една държава-членка изрази различно мнение от това на останалите 27.


С уважение,Jana Hybášková Charles Tannock Gunnar Hökmark Michael Gahler

6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.
Разпети петък
Разпети петък
26.4.2019 г. 8:00:00
На Разпети или Велики петък се възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение.
Велики четвъртък
Велики четвъртък
25.4.2019 г. 8:00:00
Ранната сутрин на Великия четвъртък е отредена в повечето райони на страната за боядисването на яйцата.
Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви
Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.