Новини

Новини

Валентин Асенов-Хъкъла с изложба живопис в Пловдив

Валентин Асенов-Хъкъла с изложба живопис в Пловдив

16.3.2011 г. 10:42:37

За пръв път в галерия "Аспект", а и изобщо в Пловдив, със самостоятелна изложба гостува Валентин Асенов - Хъкъла. Той е роден на 22. декември 1961г. в с. Обител, Търговищка област. Завършил е Художествена гимназия в Казанлък и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност живопис. Живее и работи в Плевен.


Картините, които художникът излага в галерия "Аспект", в основната си част са създадени специално за изложбата, обединени са около обща идея и оформят едно доста хомогенно цяло. Водеща е тематиката на пейзажа, разработван усилено от автора в последните години. Но пейзажите на Хъкъла са особени - колоритът в тях е изострен до предела на поносимостта, яркостта е пулсираща, експресията на цветовете е чиста, първична и ясна. Червеното, синьото, жълтото и зеленото са категорично заявени като такива в най-чист вид. Някъде творецът е заложил повече на фактурата, без обаче тя да измества въздействието на цвета. Затова и първото впечатление на зрителя е от една експлозия на цветове, която те грабва и те понася във вихъра на трудни за овладяване емоции - усещане за пролет, за свежест, за буйно възраждаща се природа, дори за аромат на млада зелена трева и пролетни цветя - такова въздействие имат картините на Хъкъла.


Изключително умело художникът подхожда и при трактовката на пейзажа, като един много експлоатиран и понякога банален жанр. Предметността в платната е условна, преминаваща на моменти в чиста абстракция; усеща се известна линеарност и насеченост. Къщите и църквите в картините му са изградени от правилни геометрични форми и линии, но не са стъпили на земята, не се подчиняват на законите на гравитацията. Те са свободни и сякаш се носят в пространството, подсилвайки усещането за приказност и нереалност. Това е една много характерна особеност на картините на Хъкъла - те са реалистични и същевременно не са; те са конкретни и същевременно условни; в тях можеш да откриеш дадено място, но и да припознаеш всяко друго - една игра, която държи зрителя нащрек и го увлича все повече и повече в странния и жизнерадостен свят на художника. Всеки, който иска да изпита удоволствието от срещата с този талантлив творец, може да го направи от 17. март до 05. април в галерия "Аспект"

Plovdiv24.bg

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.