Новини

Новини

Сиромашки с интерпретация на котка и африкански символи

Сиромашки с интерпретация на котка и африкански символи

18.6.2010 г. 10:25:00

Своеобразна интерпретация на котката и африканското изкуство е новото направление в творчеството на художника Милен Сиромашки. Последните търсения на твореца ще бъдат представени в изложба, която отваря врати на 18 юни в Балабановата къща. В новите кратини на Сиромашки са  уловени своеобразни интерпретации на неща, с които ежедневно се сблъскваме.
Едно от тях е Котката. Египетският символ е разработен по особено  оригинален начин. Авторът използва  умело цвета и декорацията като въздействие. Котката, която  всеки ден виждаме на улицата, тук  е символ на изящество. Способна е  да излъчва нежност и агресия. Неслучайно тя присъства в повечето от  произведенията в съчетание с жената  като  неин символ.
 
Другата разработена тема е африканското изкуство, оставило дълбока следа в  съзнанието на твореца. Именно за това той се  опитва да   създаде своя собствена интерпретация на характерни африкански символи, но използвайки различно звучене.

Пейзажът като любима  тематика на художника също присъства в експозицията - в „ 4-те сезона на Вивалди” , „Родопски мотиви” и др. В „4-те сезона на Вивалди”,  чрез цвета Сиромашки  пресъздава настроението във всяка една от четирите картини. Те имат собствено звучене, макар и разработени  като част от един сюжет.
 
Посещавайки изложбата, зрителят  ще открие нещо ново, красиво, интересно.   Може да се отдадете на въздействието на картините, навлизайки в света на интерпретацията, още в момента на откриването от 18 часа. 

News4000.bg

 

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.