Новини

Новини

"Забранено" в галерия „Сариев”

"Забранено" в галерия „Сариев”

26.4.2010 г. 15:24:54

Светозара Александрова ще открие на 27 април в галерия „Сариев” своята изложба „Забранено”.

Авторката присъства още от студентските си години във все още тясното и диференцирано пространство на съвременното българско изкуство. Позната е като творец, визиращ граничните състояния между външната, наложена норма и вътрешното самосъзнание, между „красивото” и „приличното”, грозотата и скандалното в бита ни.
 
Живеещата във Виена Светозара Александрова е повлияна като живописец от немската школа, виенския акционизъм, от Херман Нитч. Тя намира личното си художническо пространство в демонстративния отказ от съобразяване с табута.
Изложбата й „Забранено” отново поставя въпроса за наложеното вето върху личността свободно да изразява себе си. Темата, разбира се, не е нова, особено в общества със силен цивилизаторски диктат.

Различен е подходът и изборът на медия. В случая, в изложбата „Забранено” това са 15 забранителни табели с диаметър 80 см (акрилни бои върху дървена подложка). Те навяват асоциация с иконописването, а забранителният знак е канонът на 21 век. Табелите визират някои доста абсурдни забрани, които имат определено провокативен начин на тълкуване: забранено за бански, забранено за дълги коси, забранено за високи токчета. В играта забранено-разрешено ролите са разменени.


Трийсетгодишната Светозара Александрова (позната още като Зара Александрова) е запомнящ се автор с участия в престижни изложби и проекти в България и чужбина. Изложбата „Забранено” в Галерия Сариев е втората й самостоятелна такава след „Документи” в Софийска градска художествена галерия, България (2004), и първата в частна галерия в страната ни. Проектът „Забранено” е от 2010 година и е подготвен специално за галерия „Сариев”.

Изложбата "Забранено" е с продължителност от 27 април до 29 май 2010 г. Галерия Сариев, Пловдив 4000, Отец Паисий 40.

Plovdivmedia.com

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.