Новини

Новини

Проф. Емил Попов показва най-новите си пластики в галерия Възраждане

Проф. Емил Попов показва най-новите си пластики в галерия Възраждане

25.5.2010 г. 9:00:02
След представителна изложба в Холандия проф. Емил Попов ще представи в галерия Възраждане най-новата си колекция пластики от 25 май до 7 юни.

Творбите на Емил Попов сякаш са пътували с машината на времето, защото излъчват нещо праисторическо и в същото време са в абсолютен мисловен и визионен синхрон с глобализацията на човечеството днес и утре.

Скулптурите му на животни внушават едновременно и сила и нежност. Груби и понякога сякаш недовършени със следи от ръцете на създателя им по тях или нашите собствени, Емил ни дава шанс да доизваем творбата съгласно собствените си представи и въображение. Поглеждайки ги веднага ни се приисква и да ги докоснем, за да усетим не толкова материала а самото излъчване и мощ на претвореното животно.Пластиките му не са спокойни и не са създадени само за съзерцание и отмора, те ни карат да мислим, да сме активни в контакта си с тях, карат ни да погледнем в очите на животното сякаш са нашите собствени очи. И може би точно по този начин, гледайки скулптурите на Емил Попов, опитвайки се да ги разберем и опознаем ще научим и повече за самите нас.

Plovdiv24.bg
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.