Новини

Новини

Нигерийска художничка представя своя изложба в Пловдив

Нигерийска художничка представя своя изложба в Пловдив

1.10.2009 г. 10:50:32

В Балабановата къща се открива изложба на една от най-известните нигерийски съвременни художнички - Чинзи Антони – Оджобо. Това съобщиха от пресцентъра на община Пловдив. Чинзи е всестранно надарена художничка от източната част на Нигерия. Като творец тя се опитва да промени света чрез своите артистични изяви, говорейки за мир и уют. На езика на народността й Игбо, името Чинзи означава „Господ те закриля”.

Чинзи е завършила специалност рисуване в Нигерийския университет в град Нсука през 1985 година. Още на три години, малкото момиче проявява артистичните си способности, като започва да моделира с глина и пластелин, рисува и с цветни моливи. В момента Чинзи работи предимно картини с акрилни бои върху платно юта (ползва се за направата на чували). Създава дву и триизмерни скулптури от дърво и метал. Чинзи прави експерименти и в сферата на вътрешното обзавеждане, създава моден дизайн, колиета, мебели от ковано желязо и дърво.

Характерна черта за изкуството на Чинзи е използването на символи и мотиви от местното приложно изкуство на народа й да се рисуват африкански мотиви с натурално мастило по стените и по телата на хората. Мастилото се нарича „ули” и от там идва специфичния за Чинзи стил улизъм.

Чинзи има повече от 26 изложби в Нигерия, Англия, Франция и Америка. Нейни картини се намират в личната колекция на Бил Гейтс.

Изложбата на Чинзи ще бъде открита днек от 19.00 часа и може да се види до 15 октомври. Тя е част от Нощта на музеите и галериите.

Focus-news.net

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.