Новини

Новини

Унгарско светило на плаката с изложба в Пловдив

Унгарско светило на плаката с изложба в Пловдив

15.7.2010 г. 10:30:49
Унгарският художник Петер Поч -  един от най–изявените майстори на плаката  открива изложба на 15 юли в Градската художествена галерия – Пловдив в сградата на ул. „Княз Александър I” 15.  Експозицията представя 37 творби и е наречена „Плакатна самота”.

В България авторът е познат от участията си в петте издания на Международното триенале на сценичния плакат – София.  Поч е и сред 30 – те именити плакетисти, включени в най-успешния проект на събитието –  „Буквите на България – Азбука на Европа”. Плакатната акция е  представяна в десетки галерии по целия свят.

Произведенията на художника могат да се видят във всички авторитетни музеи и сбирки на плакатното изкуство.
Унгарският творец  е роден в град Печ през 1950 година. Там завършва Художествената гимназия. От 1972 година се занимава основно с графика и проектиране на плакати. Редовно участва в международни биеналета и триеналета.  Носител е  на множество унгарски и чуждестранни награди. През 1991 година създава Студио за дизайн POSTER’V.

Шест години по-късно е удостоен с наградата „Михай Мункачи”. През 2008 година основава Асоциация на унгарската „Плакатна самота”. Същата година започва да преподава в катедрата по Графичен дизайн и плакат в Института по изкуства към Западно-унгарския университет. Автор е на 81 самостоятелни изложби в периода 1977-2009 г.  в родината си, в Полша, Югославия, Холандия, Финландия, Германия, Чехия, Канада, Словакия, Румъния, Япония Мексико, Украйна, Италия, Франция.

Изложбата на Поч в Градската художествена галерия ще бъде открита в 18 часа и ще продължи до края на този месец.

News4000.bg

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.