Новини

Новини

Родопа планина и Стария Пловдив пресъздадени чрез дърворезба

Родопа планина и Стария Пловдив пресъздадени чрез дърворезба

12.7.2010 г. 13:47:52

Изложба от дърворезби на Христо Карапетков представя днес читалище „Алеко Константинов”. Творбите на автора, създадени през годините, носят в себе си любимите  му теми -  Родопа планина и Стария Пловдив.

Пресъздал впечатленията си от тези мотиви, творецът улавя характера на образа на родопчанката, както и облика на Стария възрожденски Пловдив. Познатият на пловдивчани силует на Хисар капия се допълва от тракийски стан и възрожденското самочувствие на къщата на Ламартин.

Светлината ни води по тихите калдъръмени улички, пресъздадени с прецизност и любов към детайла, с добре премерени акценти. Поглед към миналото са и образите на родопчанки, заети със своите ежедневни дейности. Те са с изразителни движения и изчистени обеми.

Достатъчно е да видите произведенията, за да се усети и съпреживее атмосферата и магията на един отминал свят.
Увлечен в работата си, Карапетков  преминава границата на реалното претворяване. Водеща става не натурата, а силата на излъчването. Топлината на дървесината и почеркът на работата показват живеца на майстора. Те представят и образа на човек, съдбовно сроден както с изкуството на дърворезбата, така и с любимата Родопа планина - негов източник на вдъхновение.

На откриването от 18 часа ще присъства и самият автор. Изложбата може да бъде видяна до 12 август.

News4000.bg

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.